Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  A zöldövezetek kialakításának lehetőségei

A zöldövezetek kialakításának lehetőségei

Koltai Tamás
Egy városi zöldterületnek, elsősorban a nagy közösségi tereknek több funkciós célja van, melyek tervezése ugyanolyan gondosságot igényel, mint bármely más épület, városrészlet. Várostervezési szakembereinket érzékennyé kell tenni az integrált szemléletmód elsajátítására.

Zöldövezetek kialakítása a városban


A zöldövezetek városokban való kialakításának legfontosabb alapja a helyszín, az összkép, hisz egy sűrűn látogatott zöldövezet nem a város szélén helyezkedik el, ahol a természet aránya már nagyobb, hanem a centrumban, annak vonzáskörzetében. A városközpont rengeteg embernek ad otthont, ők szűkebb életterületükön kívánnak városi dzsungelt.


Nagyon fontos a megközelíthetőség, egymásba futó utcák, sportra alkalmassá téve. Elsősorban gyalogszerrel-kerékpárral, a gépjármű forgalmat a minimálisra csökkentve. Beszélhetünk úgynevezett puffer zónáról, amely a viszonylag békés, nyugodt belső parkot választja el a város lüktetésétől.

Amennyiben elkerülhetetlen egy minimális járműpark, érdemes alternatív üzemanyaggal működők alkalmazása. Gondolnunk kell a mozgáskorlátozottakra, babakocsis kismamákra, nyugdíjasokra, kutyás honfitársainkra is, közeledve a park központjához, már olyan elemek biztosítása, ami az ő komfortérzetüket emeli.

A közösségi parkok


A látogatottságot növeli a minél több elkülönült részből összeálló egységes park. Hiszen a kisgyermekektől kezdve az aggastyán korig mindenki kilátogat a friss levegőre, mindegyikőjüknek biztosítani kell a pihenést, közlekedést. Játszóterek, pihenőövezetek, sportpályák, kutyafuttatók, vendéglátó egységek, árnyékot adó növényzet, hűsítő patak-tó, ami mind a felüdülést szolgálja.


Közösségi programok


Tanösvények kialakítását, mozgáskorlátozottak növényültetését is csak elvi akadályok korlátozzák. Minél színesebb programok szervezése csak növeli a közösségi szellem erősödését. Szemléletmód váltással foglalkozó események, úgymint a városi zöldségtermesztés megismerése, palántaültetés, madármegfigyelés, otthoni fűszerkertek telepítése.


Energiatakarékosság


Egy park gondos tervezését az energiahatékonyság is nagyban befolyásolja. Legyen az az odavezető út, a közvilágítás, vízgazdálkodás, helyi hulladékgazdálkodás, szerves egészet kell, képezzen a várossal, mint élő organizmussal.

Propagálhatóak olyan megoldások is, mint az adott évszakokra tervezett eltérő ülőgarnitúrák. A különböző újrahasznosított anyagok a kényelmet egyáltalán nem befolyásolják, sőt. S máris van egy kapocs a városképtervezés, és az innováció között.


Stratégiai fenntarthatóság


A fentebb felsorolt részterületek mit sem érnek egy stratégikus fenntarthatósággal, ami a zöldterület üzemelő szerv rátermettségét kell, hogy bizonyítsa. A megváltozott életkörülmények, ami egy élvezhető közparkot kíván, és az ezekből kinövő hatványok komoly csapatmunkát, kooperációt, innovatív megoldásokat kívánnak a menedzsment részéről. Igazi kihívás elé állítja a városvezetőket is, mivel a világ jelenlegi ökovárosai kevés lakossal bírnak a milliós településekkel szemben. Átgondolt fejlesztési tervekkel ugyanakkor komoly eredményeket lehet elérni.
 

Forrás: Green Fortune Magyarország

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK