Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  A zöldterület fogalma

A zöldterület fogalma

Koltai Tamás
Városlakóként lüktető világunk komoly feladatokat állít elénk. Burkolt felületek árnyékában igenis mutatkozik igény a zöld területek létére, ugyanakkor közöny övezi a városi természet minél szélesebb körű elterjedését.

Zöldterületek a városban


Egy város élhetősége sok mindenen múlik, ezek közé sorolható például a biztonság, higiénia, közlekedés, kultúra, s a zöldterületek jelenléte is. A nyitott, növénnyel benépesített területek fontos indikátor szerepet játszanak a város közigazgatási életében, hisz olyan folyamatok színtere, mint a szociális-kulturális élet, hobby, sport, élővilág, s nem utolsósorban, gazdaságra ható szereppel is bír.


A városi élet rohanó világában kikopnak olyan mélyen berögzült ösztönök, miszerint a természet részei vagyunk. Friss levegőért, tiszta vízért, egészséges környezetért nem tudunk lemenni a boltba. Alkalmazkodnunk kell, hisz az urbanizáció mértéke megállíthatatlannak tűnik, s igenis létjogosultsága van a városi zöldterületek, városi kertek jelenének. A mezőgazdasági területek zsugorodnak, a sivatagosodás, az elszikesedés, átformálják a hosszú távú stabil élelmiszer ellátást.


Zöld területek alatt sok minden érthető városainkban, azonban első gondolatként a parkok, kertek, sportpályák, ligetek, tavak jutnak eszünkbe. Minőségi értelemben hozzávehetjük a közösségi kertek, zöldtetők, zöld homlokzatok jelenlétét is, melyek összessége egy stabil városi flóra, fauna kialakulását eredményezik. Összességében elmondható, hogy az a város, ami 'zöld tüdő'-ben gazdag, az élhetőség, kiegyensúlyozottság, egészség szempontjából hosszabb fennmaradásra számíthat.


Zöldfolyosók


A szövevényes hálózat, úgynevezett zöldfolyosók rendszere egy olyan hátteret biztosít a városlakók számára, ahol az életfolyamatok egészségesen működnek, hiszen mindenki tiszta ivóvizet, levegőt szeretne. Az urbanizáció gyorsulása már tény, a szakemberek csak ennek mértékén vitatkoznak.


Természetvédelmi szempontból járulékos előnyei közé tartozik a városi vadvilág megjelenése, olyan foltok megléte, ahonnan a növény és állatfajok eredményesen tudnak továbbterjedni. Minél diverzebb egy közösség, annál stabilabb, végső soron az ökoszisztéma szolgáltatások könnyebben tudnak alkalmazkodni az emberi jelenléthez.


Fehér folt egyelőre a hazai szakmai körökben a városi állatcsoportok, növényfajok feltérképezése is, pedig erre égető szükség van a közeljövőben. Olyan növényfajok telepítése elengedhetetlen, ami a kárpát-medencei klímához adaptálódott. Ezzel elkerülhetővé válna a behurcolt dísznövények ültetése, segítve az őshonos flóra terjedését.
 


Forrás: Green Fortune Magyarország

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK