Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  A zöldterületek előnyei

A zöldterületek előnyei

Koltai Tamás
A városban ültetett növények eredményesen szűrik meg a levegőt a szálló portól, oxigéntermelésükön keresztül tartósan frissítik a város mikroklímáját. A növényzet zajcsökkentő hatásai is közismertek, nem utolsósorban pedig esztétikus látványt is nyújtanak.

A zöldterületek előnyei a városokban


A városvezetőket a profitorientáltság vezeti, látniuk kell, hogy gazdasági érdekek fűződnek egy-egy fejlesztési projekthez. A magas színvonalú parkok turistavonzó hatása élénkíti a helyi-önkormányzati befektetéseket, a zöld területek mellett felépült lakások jobb áron értékesíthetőek, ami egy olyan öngerjesztő folyamat, ami az üzleti világ szereplőit is érdekelté teszi. Szén-dioxid kibocsátáson alapuló közgazdaság gyakorlatának terjedése, az ebből eredő új piaci lehetőségek szintén gazdaságélénkítéssel bír. Fesztiválok szervezésével megismerhetőek a lokális értékek, legyen az gasztronómia, kultúra, művészet, tradíciók.


Másik sarokpontja a zöldövezeteknek, hogy komoly energia megtakarítással bír. Egyetlen városvezetés sem engedheti meg magának, hogy energiapazarló megoldásokat alkalmazzon. Gondolunk itt elsősorban a víztakarékossági megoldásokra, szigetelési technológiákra, hulladékgazdálkodásra, üzemanyag kímélő megoldásokra.
 

A parkok előnyei a városokban


Szociális értelemben egy-egy park az érintkezések színtere, ahol erősödik az emberek közötti kohézió, kapcsolatok alakulnak s élénkülnek, kellemes emlékek elevenednek fel. Lehetőség nyílik kultúra iránti érzékenységünket fokozni a szabadban szervezett programokkal, ami már át is csap egy másik fontos területre, a gazdasági előnyökre.


Parktelepítéseknél előtérbe kerül a fás szárúak ültetése a lágyszárúakénál, elsősorban nagyobb borítottságuk, és méretük miatt.  A fák, cserjék nagyfokúan növelik a biológiai sokszínűséget, más néven biodiverzitást azzal, hogy otthont adnak rengeteg madárfajnak, ízeltlábúnak, és ami nem látható, mikroorganizmusoknak, gombáknak, sőt más növényfajoknak is.


Eredményesen szűrik meg a levegőt a szálló portól, szennyeződésektől, s oxigéntermelésükön keresztül tartósan frissítik a városi mikroklímát. A növények légzése szén-dioxid felvételén, és oxigén leadásán alapszik, ami pozitív irányba mozdítja az egyébként is egyre szigorodó CO2 kibocsátás kötelező vállalásait.


Árnyékot biztosítanak nagy lombozatukkal, szétterülő alakjukkal, s megfontolt telepítéssel akár épületkomplexumok egész hűtését-fűtését mérhetően befolyásolják pozitív irányba. Ehhez kapcsolódóan a szél nyíróhatása ellen is véd, csökkentve az épületek állapotromlását, egy-egy erős vihar esetén pedig csökkentve annak erejét. A vízvisszatartó képesség nagymértékben befolyásolja a terület mikroklímáját, ennek a legjobban talán a tikkasztó hőségben örülünk, enyhülést keresve a városi oázisban.


A növényzet előnyei a városokban


A növényzet légnedvesség fokozó hatása révén, enyhíti a száraz időjárás viszontagságait, csillapítja allergiás betegek tüneteit. Zajcsökkentő hatásai közismertek a növényeknek, legyen az forgalmas autópálya mellett, vagy a szomszéd kertben.  S nem utolsósorban esztétikus látvány egy fasor, sűrű növényfolt jelenléte.


Változó időjárásunkban a szélsőségek egyre gyakoribbakká válnak, az esővíz gyűjtése komoly potenciált rejt magában, a minél sűrűbb lombozat csökkenti az áradások veszélyét. Megfelelő csatornázással a száraz időben ez vízmennyiség hasznosítható lenne. Minél több növény telepítésével eredményesen lehet küzdeni a városi hő szigetek kialakulása ellen, nem ritka, hogy nyári napokon a hőmérséklet extrém értékeket is elér a lebetonozott városokban.


Forrás: Green Fortune Magyarország


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK