Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Alakfa: nagyméretű bonsai a kertben

Alakfa: nagyméretű bonsai a kertben

Fehér Imre / Bonsai Hungary
Az alakfa olyan fa vagy nagyméretű bonsai, amely egy élő szobor a kertben, a japán és nemzetközi „big bonsai” elnevezés magyar megfelelője. A természetesen növő fák ágai felfelé igyekszenek és felveszik az adott fajtára jellemző ág- és lombszerkezetet, míg az alakfák koros fák hatását keltő alakított, szabályos lombkoronával rendelkező fák.

A természetesen növő fák


Miután egy fa eléri mérete és kora optimumát, utána már visszafelé kezd fejlődni és elkezdődik az öregkori szakasz. Nem növeszt juvenális (fiatalkori) hajtásokat, szinte csak vegetál, és az utódlásra törekszik. Az alakja is megváltozik, ágai az évek és a hóteher hatására elkezdenek lefelé hajlani. Bizonyos ágakat visszaszárít, egyes ágakat pedig az ellenálló képesség romlása miatt a természeti erők tépáznak meg.

Ebből kialakul egyfajta össze nem függő lombozat, ami itt-ott foltokban jelenik meg. Ezek a foltok, az erőteljes hajtásnövekedés hiányában besűrűsödnek, szinte egy pamacsos szerkezetet képeznek. Ezen pamacsok összessége, az idők folyamán, a természeti hatások következtében, egy bizonyos háromszög alakú koronává rendeződik.

Keltse egy öreg fa hatását


Minél öregebb egy fa, annál szebb és karakteresebb lesz, így az idő csak javít rajta. E hatás elérése a bonsai és az alakfa célkitűzéseinek egyik alappillére, ugyanis mindkettőnél az az elvárás, hogy egy öreg fa hatását keltsük. A bonsai edényben van, míg az alakfa általában kertben, szabadföldben, de tarthatjuk az alakfát nagyméretű edényben, konténerben is.

Az alakfa kialakítása


Egy alakra nyírt fa kialakítása metszéssel és drótozással történik. A felesleges, általában felfelé törő ágakat levágjuk és a maradék ágakat, az öreg fákra jellemzők alapján, ledrótozzuk, illetve lehúzatjuk egy stabil fix ponthoz vagy ághoz.

Az átalakított ágrendszerű fa már eléggé hasonlít egy koros fa ágszerkezetéhez. A vízszintesen vagy ennél lejjebb hajló ágakon keletkező új hajtásokat rendszeresen visszavágjuk, ezáltal sűrűsödnek, és így kialakulnak az úgynevezett pamacsok. Természetesen ez nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem általában több éves munka eredménye.


Az állandóan felfelé törekvő ágakat lefelé irányítjuk. A nem jó helyen lévő ágakat kivesszük, és helyettük újakat nevelünk. Ez idő alatt folyamatosan nyírjuk, átdrótozzuk, alakítjuk és formáljuk a fát. Minél több időt fordítunk a fára, annál tökéletesebb lesz.

Amennyiben jók voltak az első alakítási elvek és rendszeresen foglalkoztunk a növénnyel, úgy jó esélyünk van egy igazán látványos hatást kiváltó, esztétikai élményt nyújtó alakfa kialakítására.


Egyre több olyan kert létezik, amelyet 10-20 vagy 30 évvel ezelőtt beültettek növényekkel valamilyen szisztéma szerint. Ezek azóta oly mértékben megnőttek, hogy sokszor a kert mélyén lévő növények szinte nem is látszanak. Pedig ezek értékek, abban az esetben, ha láthatóvá tesszük és kiaknázzuk a bennük lévő szépséget.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK