Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Alakgazdag díszcserjék

Alakgazdag díszcserjék

A cserjék a kert rövid és hosszútávon meghatározó díszei. A cserjék, bokrok olyan fás szárú növények, melyek a fáknál alacsonyabbak, maximum 5-6 m magasságúak, alacsonyan elágazó száruk van.
cserjék, bokrok között található számos olyan örökzöld cserjefajta, mely télen nem hullajtja le a levelét, így egész évben dísze kertünknek. A lombhullató cserjék, bokrok ugyan télen nem díszítenek levelükkel, de bizonyos fajták cserébe kárpótolnak csodaszép és változatos őszi lombszínükkel, téli vesszőszínükkel vagy a vesszőn hosszan megmaradó termésdíszekkel.


Cserjék metszése


cserjék metszése igen nagy jelentőséggel bír, ha hosszú távon szeretnénk, hogy a díszcserje jó növekedésű, gazdag virágzású és szép, egészséges legyen, akkor fontos nagy hangsúlyt fektetni a cserjék szakszerű metszésére. A cserjék metszésének gyakorisága a növekedési erélytől és a növény élettartamától függ. 

Az eltérő virágzási idejű cserjéket célszerű eltérő időpontban metszeni a virágzás serkentése érdekében. A cserjék metszése az év több szakában végezhető, a növény virágzási ideje és a metszés célja szerint. A leggyakoribb a tél végi metszés, ekkor már láthatók a téli fagykárok és attól sem kell tartani, hogy a vessző visszafagy.


A cserjék metszése során a következő lépés az ifjítás. Az elöregedett, legyengült növekedésű ágakat a tőhöz közeli fiatal vesszőkig vágjuk vissza. Ha a bokor még ezután is túlságosan sűrű, a metszés ezen ágak óvatos és egyenletes ritkításával fejezhető be. 

Cserje fajták


A lombfakadás előtt virágzó cserjék egyedeit tavasszal, virágzás előtt ne vágjuk vissza, mert levágjuk a virágot. Az elvirágzásukat követően kell megmetszeni, mert a virágrügyek az előző évi vesszőn, vagy rövid oldalhajtásokon vannak. Ilyen növények például az aranyvessző (Forsythia), a téli jázmin (Jasminum nudiflorum), az egyes gyöngyvessző fajok (Spiraea), a fűz (Salix).


A késő tavasszal, nyár elején virágzó cserjék fajtáit kora tavasszal célszerű metszeni. Ilyenek a jezsámenek (Philadelphus), a rózsaloncok (Weigela), a gyöngyvirágcserjék (Deutzia).

A későn virágzó cserjék, júniustól a fagyokig virágzanak, ezek vesszőit kora tavasszal, még a kihajtásuk előtt kell megmetszeni, mert ez vezet a gazdag nyári virágzáshoz. Ilyen cserjék például az orbáncfű fajok (Hypericum), a cserjés pimpó fajták (Potentilla), a mályvacserje (Hibiscus), a gyöngyvessző (Spiraea sp.).

A díszcserjék metszése


díszcserjék esetében nem várunk terméshozamot, a fő szempont, hogy egészségesek maradjanak, legyen szép a formájuk, lombozatuk, megfelelő virág és termés pompában gyönyörködhessünk. Ezt érhetjük el akkor, ha a díszcserjék metszése szakszerűen van elvégezve. Alapesetben a díszcserjék metszését évente egyszer elegendő elvégezni. Ehhez jól meg kell választani az időpontot. A díszcserjék metszése során törekednünk kell arra, hogy egészséges, laza ágrendszerű, kellőképpen szellős bokrot alakítsunk ki. A díszcserjék besűrűsödött részei a kártevők, kórokozók lakhelyévé válnak, és elcsúfítják, megbetegítik a növényt.


A cserjék ültetése


cserjék ültetése előtt figyelembe kell venni, hogy alkalmazásuk elég sokrétű, így ültetési szempontja is többféle lehet. A leggyakoribb jellemzők, melyekért a cserje fajtákat alkalmazzuk a virágzat vagy termés dísz, de sok cserje a szép lombjával, különleges alakjával díszíti kertünket.


A cserjék ültetése szempontjából a talaj megfelelő előkészítése és a megfelelő tápanyag biztosításnak is fontos szerep jut. A frissen ültetett díszcserjék esetében ne szerves istállótrágyát használjunk, mert annak magas tápanyagtartalma miatt könnyen kiéghet a díszcserje, inkább válasszunk műtrágyát. A legkielégítőbb és legbiztonságosabb a lassú hatástartalmú burkolt műtrágya használata (Osmocote).

A konténeres cserjék ültetése


A konténeres cserjék nagy előnye a földlabdás és szabadgyökeres cserjékkel szemben, hogy ezek ültetése fagymentes időben az év bármely időszakában elvégezhető. Az ültetés során nem sérül a gyökérzet, így a cserje visszaesés nélkül tud fejlődni. A kiásott gödörbe próbáljuk bele a még a konténerben lévő növényt.


A cserje tövének éppen a föld felszíne alá kell esnie, nem szabad, hogy a földlabda a talajszint fölé kerüljön. Az ültető gödör alján lazítsuk meg a talajt és vékony rétegben adjunk hozzá tápanyagban gazdag földkeveréket, komposztot, műtrágyát. Emeljük ki a növényt a konténerből. Az egészséges, megfelelően nevelt cserje földlabdáját be kell, hogy hálózzák a gyökerek. Helyezzük a növényt a gödörbe, majd töltsük fel az ültető gödröt a földkeverékkel, ekkor juttassuk ki a műtrágyát is.

A cserjék ültetése után alakítsunk ki tányért a növény töve körül, majd rendszeresen öntözzük. Főként akkor szükséges nagyobb figyelmet fordítani a további öntözésre is, ha a talaj laza szerkezetű és csapadékmentes az időjárás. Az első napokban előfordulhat, hogy a szél és öntözés hatására a bokor elmozdul, nem áll egyenesen, ekkor óvatosan egyenesítsük ki. Szakszerűen elvégzett ültetés eredményeképpen a növények gyorsan begyökeresednek, ezáltal erős gyökérzetű egészségesen fejlődő cserjéket nevelhetünk.


Cserjék alkalmazási formái


cserjefélék szoliterként szép színük mellett különleges formájukkal, levelükkel vagy egyedi virágzatukkal is kitűnnek. Alkalmazási formák szerint szoliterként, vagy cserje csoport beültetésben alkalmazható cserjefélék különböztethetők meg. A cserjefélék számára akkora tenyészterületet biztosítsunk, hogy növekedési formájuknak megfelelően tudjanak fejlődni. A cserjefélék telepítésekor a magasságukra is gondoljunk. Alapvető, hogy a magasabb cserjefélék kerüljenek a cserjecsoport hátsó részébe, ezzel hátteret alkotva, és az alacsonyabbak legyenek a cserjecsoport előterében.


Cserjék csoportosan ültetve


cserje csoport két- három, esetleg többféle cserjéből összeállított kompozíció, mely változatos, egymást kölcsönösen kiemelő cserjefélék összeültetéséből áll. A tervezést célszerű a virágzási idő, és a színek összehangolásával végezni. Fontos az ültetésnél az optimális tőtávolság megválasztása, hogy a cserje csoporton belül az összes cserjeféle egyedi habitusa kialakulhasson.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK