Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Almafák – akár a teraszon is!

Almafák – akár a teraszon is!

Báderné Barakonyi Enikő
A füzérfának is nevezett almafajták jellemzője, hogy metszés nélkül is életük végéig megtartják alakjukat. Eleinte csak a csomagküldő szolgálatok reklámjaiban láthattuk őket, manapság már az árutermelő ültetvények tulajdonosai is felismerték előnyeiket.

Az oszlopos faalak kialakulása


Ki ne szeretne szépen színeződött almáktól roskadozó, metszést alig igénylő, szellős koronájú fákból álló almaültetvényt, ahol a gyümölcs létra nélkül a földről, kézzel szedhető és a keskeny lombfal miatt a talajmunka, a permetezés, a termésritkítás hatékonyan, gyorsan elvégezhető?

Ez volt az alapgondolat az 1990-es évek elején a gyorsan elterjedő, intenzív, a karcsú orsót szuperorsó koronaformával felváltó ültetvényeknél. A kis térállás miatt a fák vegetatív növekedés helyett a generatív fejlődésre fordították energiájukat, korán termőre fordultak, magas hektáronkénti termésátlagot hoztak és jó minőségű gyümölcsöt adtak. Az idő előrehaladtával azonban számos probléma jelentkezett, a 3-4 x 0,5-1 m tenyészterületen egyre nehezebb volt megtartani a fákat, a termőrészek vagy elöregedtek, vagy a túl erős ifjító metszés hatására a fák elsűrűsödtek, alternálni kezdtek, és az ültetvény 12-13 év elmúltával megérett a kivágásra.

Mindezen problémára megoldást jelenthetne, ha a fák genetikailag oszlopos növésűek lennének – ezt ismerte fel egy Wijcik nevű kanadai gyümölcstermesztő, aki megtalálta és felszaporította a McIntosh fajta különleges mutációját: a fa összes internódiuma nagyon rövid, oldalágakat alig képez, oszlopos növekedésű és a gyümölcsök a sudáron vagy az igen rövid, termőkalácsszerű termőrészeken fejlődnek.


Az első oszlopos fajták


Az első oszlopos fajtát számos nemesítő használta fel keresztezéses nemesítésre, hogy javítson a fajtatulajdonságokon, ennek eredményeképpen jött létre pl. az angol Ballerina-sorozat, a német „Pom”, illetve „Cat”-fajták vagy a francia „Starline”-sorozat tagjai és a prágai Jaroslav Tupy nemesítő nevéhez fűződő négy fajta.

A nemesítők számára a fő kihívást az oszlopos fajtáknál az okozza, hogy a tápláléktermelő levélfelület és a „táplálandó” gyümölcsök aránya nem olyan, mint a hagyományos fajtáknál, emiatt a gyümölcsök cukortartalma kicsi, nem jó az ízük és a tárolhatóságuk. Az oszlopos McIntosh fajtát emiatt különösen jó áruértékű, friss fogyasztásra való fajtákkal keresztezték, remélve, hogy az utód mindkét ágról a kívánt tulajdonságokat örökíti tovább.


Redlane, Sunlight, Moonlight, Goldlane alma fajta


A Jaroslav Tupy által nemesített négy fajta beváltotta a reményeket. A Redlane virágai gyönyörű rózsaszínűek és bordó fedőszínű, rózsaszín gyümölcshúsú, nagyon tetszetős almákat terem. Ízük inkább savanykás, de kellemes, viszont csak 1-2 hónapig tárolhatók. A fák nagyon bőtermők, virágzáskor és terméséréskor varázslatos látványt nyújtanak, még a levelük is bordós alapszínű, dísznövényként is minden kert díszére válnak.

A Sunlight rózsaszínes-fehér virágú, világos piros fedőszínű almát termő fajta. A gyümölcsök íze és tárolhatósága a Redlane-hez hasonló és ez a fajta is rendszeresen, bőven terem. A Sunlight varasodásrezisztens, és még a Redlane-nél is kompaktabb növekedésű.

A Moonlight virágai fehérek, a gyümölcsök alapszíne világoszöld, éretten sárgászöld. Ízük kellemes édes-savanykás, és tárolhatóságuk is jóval jobb, mint az előző két fajtáé. A Moonlight szintén varasodásrezisztens, bőtermő fajta.

A Goldlane rózsaszínes-fehér virágú, világoszöld alapszínű, éretten aranysárga gyümölcsű, lédús, a négy fajta közül a legjobb ízű. Hosszabb tárolhatósága, varasodásrezisztenciája és bő termőképessége alapján akár árutermelő ültetvényekbe is telepíthető.
Az almáktól roskadozó, metszést alig igénylő füzérfák jellemzője, hogy a talajmunka, a permetezés, a termésritkítás hatékonyan, gyorsan elvégezhető.


Milyen célra használhatók ezek a különleges alma fajták?


A rövid internódiumok miatt mindegyik fajtának tömör, kemény fája van, jó tartásúak, erős növekedésű alanyon támrendszer nélkül is megállnak. Az erősebb szöveti felépítés miatt egyáltalán nem szárazság- és fagyérzékenyek, és gépi betakarításra tökéletesek. Rövid termőrészeik nem törnek le, és a keskeny korona alatt egyszerűen, sérülésmentesen felfoghatók a leeső almák.

Metszési igényük minimális, a permetezésük hatékony, a ritkításuk akár kézzel, akár vegyszerrel (ammónium-tioszulfát, etefon stb.) könnyen kivitelezhető, mértéke jobban tervezhető, hatása pedig jobban felmérhető, mint a nagyobb volumenű korona esetén. A legtöbb fajta rezisztens több betegségre is, varasodásrezisztenciájuk a legfontosabb.


Almafát a kertbe!


A kiskerttulajdonosok, hobbikertészek, a kertészeti különlegességek gyűjtői rajonganak a kis helyet foglaló, metszést nem igénylő, virágzáskor és terméséréskor dísznövénynek is beváló almafákért.

Hollandiában, a gyönyörű kertek hazájában kedvelt ajándéknak számítanak, díszdobozban, csomagküldő szolgálattal is küldhetők. Kedves meglepetés kisbaba születésekor, nászajándékként vagy házavatóra, hiszen akár cserépbe ültetve, balkonnövényként is tarthatók. Svájcban pedig azért divatosak, mert ott nagyon drága a telek, mindenkinek csak kicsi kertje van, de kertészkedni, szüretelni azért ők is szeretnek.

Természetesen nem csak házikertekben ültetik, kertészeti centrumokban, kiállító tereknél, mezőgazdasági intézmények udvarán sokszor sövényként, fantáziadús térelválasztóként telepítik.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK