Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Almaléből bort és pálinkát

Almaléből bort és pálinkát

Magyar Zöldség Gyümölcs Konzorcium
Nem minden alma lehet fényes és hibátlan: sok értékes tápanyag veszne kárba, ha kidobnánk azt, ami külsőre nem tökéletes. Ezek az almák sem vesznek ám kárba: ezerféle feldolgozott finomság készül belőlük, többek között almalé, almabor és almapálinka.

Almák, melyek nem hibátlanok


A boltokban többnyire szép, egészséges és hibátlan felületű almák mosolyognak ránk. De vajon mi lesz a többivel? Az apróbb hibák, tűszúrásnyi sebek, betegségek gyógyult foltocskái még nem zavarnak a jóízű falatozásban, de tárolásra ezek a gyümölcsök teljesen alkalmatlanok. Egy tartályláda ellenőrizhetetlen mélyében a kis hibákból indul ki a rothadás, penészedés. Sajnos még az almaszedő ember kezének nyomáshelye vagy a szomszédos almákkal való összekoccanás is ellehetetleníti a tárolást. Ezek az almák sem vesznek ám kárba: ezerféle feldolgozott finomság készül belőlük.


Rostos alma a hűtőből


A legegyszerűbb esetben az almapépből kipréselik a levet, így kapjuk az azonnal iható rostos almalevet, amelyet kartonba vagy palackba töltenek és - a friss tejhez hasonlóan - a hűtőpultokon árulják. Nálunk még viszonylag ritkán vásárolhatunk rostos almalevet, Amerikában azonban ez az általános; a nemzetközi megnevezése “chilled food” azaz hűtve tárolandó élelmiszer. A magyar szokásokhoz igazodván, a léüzemek az almalevet tükrösre szűrik, mert a legtöbb hazai fogyasztó még a csillogó szépséget szereti, és eredeti zavaros állapottól megijedne.


A nektárban több a víz


Nagyobb távolságokra nem a kész gyümölcslevet, hanem a sűrítményt és a gyakran különválasztott aromákat szállítja a léüzem - kár lenne ugyanis a sok vizet utaztatni. Ilyenkor a töltőhelyen egyesítik újra a sűrítményt az illatos aromákkal. Ha csak annyi vízzel hígítják, amennyi a sűrítéskor elpárolgott, akkor 100 %-os gyümölcsléként kerül a polcokra, míg ha többel, akkor a „nektár” szó kerül a dobozra. A nektárnál is tovább hígított gyümölcslé neve a gyümölcsital.

Vodka almából


Ha az almapépet és a légyártáskor keletkezett almamaradványokat hordókban, kádakban megerjesztik és az erjedt levet lepárolják, azaz szeszfőzdében elválasztják az alkoholt a víztől és a sűrűbb törkölytől, akkor az eredmény az almaszesz, amelyet almapálinka vagy újabban inkább almavodka néven hoznak forgalomba.


Ahol fázik a szőlő, ott almából lesz a bor


Ha nem a pépet, hanem az elválasztott levet erjesztik meg (válogatott élesztőkkel, lassan, szabályozott hőmérsékleten), akkor az eredmény az almabor. Nálunk alig ismert és kissé lebecsült ital, de a világ nagy részén kedvelik, különösen az alacsony alkoholtartalmú, de a maradék szénsav miatt ennek ellenére jól tárolható, tartós változatait.


Az angol országok cider, a franciák cidre néven palackozzák az almabort. A készítéskor sok olyan aprógyümölcsű almafajtát felhasználnak, amelyből különböző zamatú borok erjeszthetők. Nem véletlen az almaborkészítés földrajzi elterjedése sem; ahol már nincs elég fény és hő a szőlőnek, de még lehet almát termelni, ott isszák bor helyett a cidert, még északabbra pedig már gabonából főzik a sört.

Forrás: Gyümölcs-zöldség

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK