Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Aloe vera, a gyógyító dísznövény

Aloe vera, a gyógyító dísznövény

Szép Házak
Házipatikánk fontos növénye, ugyanakkor látványos dísze a lakásnak, terasznak az egyszerűen gondozható aloé, más néven aloe vera.
Az aloé a közhiedelemmel ellentétben nem a kaktuszfélékhez tartozik, ez egy pozsgás a liliomfélék családjából. Sőt, az aloén belül további 200 alfajt különböztetnek meg. A növény szilárd része csupán 1-1,5%, a többi víz. A növény hazánkban rendkívüli gyógyító erejéről ismert, ám az aloé családnak csupán öt tagja rendelkezik gyógyító tulajdonságokkal. Jó hír, hogy a hazai kertészetekben, virágüzletekben kapható aloék ebből az öt fajtából kerülnek ki.

Vásárláskor legalább 30 cm magas növényt válasszunk, melynek levelei sűrűn állnak és egészségesek.


Az aloe vera gondozása, szaporítása


Az aloé a világos, napos helyet kedveli, de az erősen tűző, perzselő napsütéstől óvni kell. Az aloéval kapcsolatos legfontosabb gondozási szabály a locsolás. Mivel félsivatagi, szárazságot tűrő növényről van szó, melynek levelei főként vízből állnak, nincs szüksége túlzott öntözésre. Csak akkor locsoljuk a földjét, ha az már kiszáradt. Ha kaspóban vagy mély tálban tartjuk, gondoskodjunk arról, hogy pangó víz ne maradjon a cserép alatt. Nyáron elég kéthetente egyszer locsolni, a téli hónapokban havonta egyszer adjunk neki vizet.

Tápoldatozni nem szükséges, de kétévente érdemes nagyobb cserépbe ültetni. Jó vízáteresztő képességű virágföldet használjunk az ültetéshez. Ha jól érzi magát, akár 1 méteresre is megnő és akár 10-12 évig is elélhet otthonunkban.

Az aloé a harmadik évtől kis sarjnövénykéket ereszt. Mikor a sarjak elérik a 15 cm-es magasságot, válasszuk szét anyjuktól, és ültessük külön cserépbe őket.


Mire használjuk az aloe verát a házipatikánkban?


A fiatal növények még alkalmatlanok a gyógyításra, szépítésre, mert bennük nem alakult ki a gyógyító rész. Négy-öt éves korukra érik el azt a fejlettségi fokot, amikor már felvághatjuk a leveleit. Ekkor a levelek hossza eléri a 60 cm-t és 8-10 cm szélesek lesznek. Egy levelet keresztben kettévágva látható belül az az átlátszó gél, melyet felhasználhatunk.

Figyeljük meg, hogy amikor egy levelet levágunk a növényről, az képes önmagát is gyógyítani, így hamar lezárja a sérült felületet egy gumiszerű réteggel.

Darázscsípés, horzsolás, égési sérülés esetén csak le kell vágnunk egy darabot aloénkból, a benne található gél gyors segítséget nyújt. A leveleiből nyert gélszerű anyag arcunkon is csodát művel, ha a heti arcpakolásunkhoz vegyítjük. A 2-3 cm-es levéldarabból kaparjuk ki a belét és vegyítsük krémünkkel, de akár rögtön az arcunkra is kenhetjük. Tízszer gyorsabban felszívódik, mint a víz, s jótékony hatása rögtön látható.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK