Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Amiért érdemes létrehozni a városi tanyát

Amiért érdemes létrehozni a városi tanyát

Rosta Gábor
Forduljunk a saját kert gondolata felé, hiszen az általunk megtermelt zöldségek, gyümölcsök valódi értéket, pénzben kifejezhető hasznot jelentenek. A kert sok mindenre megtanít, új közösségeket fedezhetünk fel általa és az értékrendünket is megváltoztatja.

A környezet védelme


A nagyüzemi élelmiszer-termelés számos módon rongálja a környezetet: a vegyi anyagok használatával, a föld kizsigerelésével, a természet rendjébe való beavatkozással, a monokultúrák térhódításával, genetikai mutációk létrehozásával vagy magával a szállítással. Az áruházakban kapható élelmiszerek elképesztően nagy távolságokat tesznek meg, néha a fél világot átutazzák, hogy a végén az asztalunkra érkezzenek. Termeljünk helyben, termeljünk természetesen. A saját kert hozzájárul a környezet állapotának javulásához, megköti a légköri szén-dioxidot, oázis a városi betonsivatagban.

A szabadidő eltöltése


A saját kert művelése nem kerül több időbe, mint beülni az autóba, üzemanyagot és időt pazarolva elmenni a legközelebbi áruházba, várni a sorban, majd ugyanezt az utat megtenni visszafelé. A saját kertünk hozzánk igazodik, mivel mi határozzuk meg az időbeosztásunkat. Szinte észre sem fogja venni, hogy egyre többet van a növényei között, mert ettől jobban érzi magát, a növények élettel telítenek, új célokat adnak.


Zamat, íz és frissesség


Zamatosabbnak, ízletesebbnek fogjuk érezni a saját terményeket, nemcsak azért, mert magunk termeltük őket, hanem mert egészségesek és jól neveltek, jóval rövidebb utat tesznek meg a tányérra kerülésig, nem károsodik beltartalmuk. A boltban vásárolt növények betakarítása inkább igazodik a szállítási szempontokhoz, mint az érési időszakhoz, a frissességhez. A saját kertünkben akkor szüretelünk, amikor a termés tökéletes; a zöldség azonnal használatra kerül, minden a legjobb időben történik.
 

Takarékosság


Gondoljuk végig, mennyi költség rakódik a zöldségekre, gyümölcsökre, fűszerekre, amelyeket a boltban vásárolunk. Minden plusz költséget mi fizetünk meg, az árnak csak igen kis hányadát képezi a termék valódi értéke. Az általunk vásárolt zöldségek árából a legkevesebbet a gazda kapja: ez a fajta kereskedelem csak az üzlethálózatoknak éri meg. Minden forint, amelyet az önellátás által megtakarít, önt és a természetet gazdagítja.

Termeljünk magunk, vagy vásároljunk a helyi piacokon


A helyi termelőktől vásárolt áruk bevétele helyben marad, a közösséget gazdagítja. A saját terményeid eladhatók, cserélhetők, elajándékozhatók. Ajándékozni nem szükségszerűen csak a boltokban vásárolt árukkal lehet, ennél sokkal értékesebb, ha magunk készítünk, alkotunk valami tényleg személyeset, hasznosat.


A kertészkedés tanít


A kertészkedés megtanít a természet megbecsülésére és védelmére, így egészséges szemléletet alakít ki. Tanítsuk meg a gyerekeket a kert működésére, mutassuk meg nekik a növények fajtáit, segítsük őket a saját kis kertjük gondozásában, növényik nevelésében, hogy értsék a természet rendjét, a gyakorlat során megtanulják a természet védelmének fontosságát. Ha megmutatjuk a gyerekeknek, hogy honnan jön az étel, hogyan működik a természet, hogyan fejlődnek és milyen terméseket hoznak a növények, azáltal olyan tudás birtokába jutnak, mely egyre fontosabb, és a jövőben még inkább az lesz.
 

A táplálék minősége


A mezőgazdasági tömegtermelés és kereskedelem feláldozta a minőséget a mennyiség érdekében. Ezzel szemben a városi tanya a minőséget helyezi előtérbe, a megfelelően nevelt növények, a saját kertünk terményei megbízhatóak, gazdagok tápanyagokban és ízben, inkább szolgálják testünk igényeit, mint a fagyasztott, ki tudja, honnan származó, és hogyan nevelt zöldségek, amelyeket a boltban kapsz. Hányszor hallottunk már fertőzött élelmiszerekről, adalékanyagokkal dúsított ételekről, tömeges megbetegedésekről? A saját terményeink a boltinál nemcsak jobbak, de biztonságosabbak is.
 

Felhasználás


Könnyű mesterszakácsnak lenni, ha a saját fűszerekkel ízesítjük főztünket. Tanuljunk meg főzni, befőzni, konzerválni, használjuk a saját terményeket. Ez különösen igaz a tartósítás tudományára. Ha tudjuk konzerválni a kertünk terményeit, hosszú távra biztosítjuk magunknak az élelmiszerek jelentős részét, és sokat könnyítünk a családi költségvetésen.

Forrás: A városi tanya

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK