Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Az orchideák nyaraltatása

Az orchideák nyaraltatása

Tátrai Zsuzsa / Magyar Orchidea Társaság
Aki teheti és rendelkezik egy kis kerttel, terasszal, tegye ki orchideáját félárnyékos, széltől védett helyre. Az orchideák ezt a gondoskodást bőséges virágzással hálálják meg.

Az orchideák nyári fejlődése


A nyár a legtöbb orchideafajnál a vegetatív időszak, ilyenkor fejlődnek a gyökerek, levelek
és ősszel kezdődik a virágzási időszak, ami a következő tavaszig is eltarthat. A nyár több szempontból is fontos az orchideák életében, ugyanis gazdag virágzást csak jól fejlett, erőteljes növényektől várhatunk.


Orchideákat a szabadba


A szabadban tartás nagy előnye, hogy a növény megkapja a nappali és éjszakai hőmérséklet közötti 4-5 fokos differenciát. A nyár előrehaladtával az éjszakák egyre hűvösebbek és ez a lehűlés indítja el a virágszárak képződését.


A lepkeorchideák augusztus végéig maradhatnak kint a szabadban. A Cymbidiumok sokkal tovább, akár október végéig is, feltéve, hogy az éjszakák akkor még fagymentesek. A Cymbidiumok számára a virágzáshoz esődlegesen fontos a minél több őszi napfény.  Az első fagyok előtt vigyük be a Cymbidiumokat világos, hűvös helyre, ahol a telet tölteni fogják. A legtöbb Cymbidium téli virágzású.


Az orchideák még ebben a furcsa nyárban is, amiben idén részünk van, jól érzik magukat a szabadban.  


Miért nem virágzik az orchideám?


Sokan kérdezik, hogy az egész évben lakásban tartott orchideájuk miért nem virágzik? Lehet, hogy éppen azért, mert hiányzik az a néhány fokos lehűlés, ami virágzásra készteti a növényt.


Az orchideák nyári tápanyagigénye


Nyáron, az orchideák fejlődési időszakában fontos, hogy megfelelő mennyiségű tápanyaggal lássuk el növényünket. Ez a Cymbidiumok (csónakorchideák) esetében hetenkénti tápozást jelent. A Phalaenopsisok (lepkeorchideák) ennél kisebb igényűek, őket elegendő két-háromhetente enyhe tápoldattal meglocsolni.
 


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK