Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Beltéri zöldfalak, avagy növények a falon

Beltéri zöldfalak, avagy növények a falon

Koltai Tamás
Egy növényfal megálmodása, telepítése sok kérdést feszeget, de jótékony hatása vitathatatlan. Természetes területeink zsugorodnak, tehát az épülettervezésnél már a közeljövőben markánsan kell számolnunk a növények alkalmazhatóságával.

A növények pozitív hatásai


A növények kétségtelenül rendelkeznek egy olyan tulajdonsággal, ami megteremti létezésünket. Oxigént termelnek, ami végső soron egy mellékterméke az évmilliárdos evolúciónak. Képzeljük el, hogy a magasabb rendű Élet folyamata az apró mikroorganizmusok oxigéntermelésének kezdetéig nyúlik vissza. Kettős pozitív hatása van e jelenségnek, éltető gázt termel, miközben csökkenti a légkör szén-dioxid szintjét.


Fiziológiai hatásain túl, a növényeknek jelentkezik egy másik szerepük is. Egyszerre szemet gyönyörködtet, mérhető a pozitív hatásuk a mentális közérzetre, egészségmegőrzők. Azon közösségi terekben, ahol egybefüggő növényzet van, csökken a fáradság érzése, munkakörülményeikkel elégedettebbek az ott dolgozók. Jobban koncentrálnak, ami a szakmai sikerek forrása egyben. Növénnyel borított sarokban könnyebben beszélgetőtársakra lelünk, közelebb hozva a kollégákat. Megdöbbentő, de perceken belül oldja a munkahelyi stresszt a természet közelisége.


Másik érdekesség, hogy iskolai környezetben a diákok nagyságrenddel jobban teljesítenek szobanövények jelenlétében, fejlesztve ezáltal összpontosító képességüket. Komoly terápiák fűződnek telepítésükhöz. Hasonló javulás mérhető kórházi körülmények között is, gyorsítva a páciensek gyógyulását, hisz kevesebb gyógyszert szednek, aggódásuk alábbhagy, boldogságérzetük fokozódik.
 

Zöld felületek, zöld falak


E célkitűzések eléréséhez szorgalmazzuk az együttműködést, eszmecseréket, összefogást, hogy városi életünk egészségesebbé váljon. Mindenki javulását szolgálja, ha zöld felületeink növekednek, az integráltság akár építészeti húzóágazattá is emelheti. Elengedhetetlen a professzionális növényismeret, a műszaki háttértudás, hisz jól működő rendszerek kiépítése a kívánatos.


Üdvözítő, hogy a társadalom egyre szélesebb rétege fogékony a növényfalakra, az itthoni szakember gárda összefogott, mert az ötletek sokszínűsége csak támogatással valósítható meg. Folyamatos termékfejlesztés szükséges a már kiforrott technológiák mellé, hogy a városi ember számára megteremtődjön egy széles skála a növények fenntartható termesztéséhez, tartásához.


A növényfalak előnyei


Energiahatékonysági beruházásoknál is már előtérbe kerül a vertikális növényfal, hisz az épületek hő gazdálkodását optimális szint között tartja, jelentős épületüzemeltetési költségeket megtakarítva. A növények zajcsökkentő hatása legjobban forgalmas utak mellől ismert, ennek előnye zárt térben hasonlóan élvezhető. 


Általános elvként megfogalmazható, hogy érdemes épületeink tervezésénél, kialakításánál visszatérni a természetes fényhez, szellőztetéshez, biztosítva a növényzet jótékony hatásait. Címszavakban a kölcsönhatásairól összefoglalásként:

-         energiát takarít meg
-         tiszta levegő teremt
-         javítja a kreativitást
-         zajcsökkentő
-         csökken a betegállomány
-         boldogabbá teszi az embert


A növényfalak kialakítása


A növényfal mind méretét, mind formáját tekintve sokféleképpen kialakítható. Egyedül a kívánt hatás, és a falméret szabhat határt, ezáltal hosszú életű, folyamatos növésű növényzetet hozhatunk létre. Az öntözés az esetek nagy részében automata rendszerről működtethető, biztosítva a tápanyag utánpótlást is. Általánosságban az ültető közegről elmondható, hogy törekszik a vízkultúrás kialakításra. Ennek lényege, hogy a gyökérzet egy pórusos anyagban fejlődik, amely közeg biztosítja a zavartalan anyagcsere folyamatokat. Napfény hiányában mesterséges világítással pótolnunk kell a fénymennyiséget, ezért is nagyon fontos már a tervezésnél számolni a falfelülettel.
 
Képek forrása: Green Fortune

Forrás: Green Fortune Magyarország

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK