Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Bemutatkozik a Csetvei Pince

Bemutatkozik a Csetvei Pince

Szép Házak
Csetvei Krisztina életében ma már minden a borok és a borászkodás körül forog. A mesébe illő történet egy Márai Sándor idézettel kezdődött, melyet egy szabadkai borásztól, Bóni Lászlótól kapott a fiatal borász.

A Móri borvidék


Móron már a rómaiak idejében is termesztettek szőlőt, a helyi szőlőtermesztésre vonatkozó első írásos emlékek a XI. századból maradtak fent. A Móri borvidék sokáig nem volt önálló borvidék a termőhelyek besorolása szerint, korábban a Neszmélyi borvidék része volt, majd a Császári borvidékhez tartozott.


A Móri-árokban fekvő borvidék jelenlegi területe nagyjából 1500 hektár. Az ültetvények legnagyobb része a karbonátos alapkőzetű, Vértes-hegység déli, dél-nyugati lankáin található. A Móri borvidéken első sorban fehérbort termelnek, fő fajtái az Ezerjó, a Leányka, a Zöld veltelini, az Irsai Olivér és a Chardonnay. A móri borokra a kellemes illataromák és a testesség jellemző.


A borászat


A Móron található Csetvei Birtok névre keresztelt gazdasághoz fél hektár saját szőlő terület tartozik, Olaszrizling és Kékfrankos fajtákkal. A borászatnak ezen kívül Somlón van ültetvénye, itt is ugyanekkora területen termesztenek Olaszrizlinget, valamint a terület első számú fajtáját, Juhfarkot. A Csetvei Pince további móri borászoktól Szürkebarátot, Királyleánykát és Ezerjót, a Móri borvidék fő fajtáját vásárol fel.


A birtokhoz tartozó gyönyörű, 42 méter hosszú pincét a tulajdonos és családja maga újították fel, minden egyes részletre gondosan ügyelve. A pince legnagyobb részében az eredeti kövek, faanyagok és hagyományos szellőzők láthatók.


A pincében 10 db 5 hektoliteres acéltartály és 10 darab 225 literes tölgyfahordó kapott helyett, melyek 36 hónapon át érlelt tölgyből készültek. Ezek fele light, fele medium pörkölésű. A régi békebeli pince felett lakótér és a pincébe látogató vendégek részére szállás épül, mely a nyugalom szigete lesz minden oda látogató számára. A pince előtt kialakított kóstolótér az idén megrendezésre kerülő, szeptember végi Móri Bornapokra fog elkészülni.


A borász


Csetvei Krisztina Bácstopolyán, egy Szabadkához közeli kisvárosban látta meg a napvilágot 1983-ban. Gyermekkorát már Budapesten töltötte, majd tízen évesen családjával Szentendrére költözött. A Budapesti Műszaki Egyetem elvégzése után ismét Budapesten találta magát. Mivel mindig is szerette a jó borokat, az embereket, szeretett tanulni, marketing munkakörben, gyakornokként kezdett tevékenykedni az akkor nemrég induló és épülő Béres Szőlőbirtok és Pincészetnél. Rengeteget tanult itt, nem csak a bormarketingről, hanem a borok készítésének sajátosságairól is. 2006 telén a Béres családtól, karácsonyi ajándékként egy WSET alapfokú bortanfolyamot kapott a Borkollégiumba, melyet sikeresen elvégzett. Idén a WSET felsőfokú tanfolyamán is kitűnően szerepelt, majd Londonban, a világ egyik legnagyobb borversenyén, az International Wine Challenge-n kóstolt és bírált, mint segédbíráló.


Napholdcsillag


Csetvei Krisztina első saját bora a napholdcsillag névre keresztelt, három bor házasításából született cuvée 2010 novemberében kezdte meg közös útját. A Chardonnay, mely a nap, a Szürkebarát, mely a hold és az Ezerjó, azaz a csillagok kötöttek házasságot egy gyönyörű, 500 literes tölgyfa hordóban, melyre a borász a 2010, P.S. I love You szöveget írta fel. A napholdcsillag létrejöttét komoly kísérletezések előzték meg a jól megválasztott arány elérése érdekében.  A három szőlőfajtából külön-külön erjesztve készültek el a borok, melyek aránya a házasításban 30-30%-ban Chardonnay és Ezerjó, míg 40%-ban Szürkebarát lett. A kellemesen vajas, mogyorós, telt ízjegyekkel rendelkező bor igazán harmónikusra sikerült, minden egyes kortyában érződik a borász szeretete.


,,...Ha megöregszem pincét akarok, ezt már szilárdan elhatároztam. Semmi mást nem akarok az élettől. A pince helyét is kinéztem, nem messze otthonomtól: gyalog járok majd ki, s vigyázok, hogy a környékbeliek, bortermelők, gyümölcsöskertek tulajdonosai, vincellérek ne tudjanak meg semmit városi múltamról...” (Márai Sándor)

Forrás: Csetvei Pincészet (Fotó: Dobróka Kinga, Németh Dániel)


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK