Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Budavári Borfesztivál 2012

Budavári Borfesztivál 2012

Promóció
A 21. Budavári Borfesztivál 2012. szeptember 12. és 16. között várja a borkedvelőket. Az idei évben a fiatal borászoké a főszerep. A Borfesztivál idén világzenei koncerttel indul. A Budavári Borfesztivál zárónapján erül megrendezésre a Magyar Jazz Napja.
Felnőtt a második borász generáció, akik talán már mindent tudnak a szőlőről, borról, az apró családi titkokról. Közülük páran már biztosan megkapták szüleiktől a nagy pincekulcsot is. Most rajtuk a világ szeme, eljött az idő, hogy megmutassák, ők milyen bort tudnak készíteni. Diktál a divat, a legújabb trendek, de a fiatal hazai borászok érzéssel, óvatosan frissítenek a receptúrán. Boraik naprakészek, ám a tradíció ízei épp úgy dominálnak bennük, mint elődeik boraiban. Az idei Budavári Borfesztiválon a borkedvelők megtudhatják, mit csinálnak másként a fiatalok. A fiatal borász személyes jelenlétét egy összetéveszthetetlen logó fogja jelölni a faházakon. 

Fotó: Szigetváry Zsolt

A fiatal borászokon belül a Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete lesz idén a Borfesztivál kiemelt vendége. Az ország tíz borvidékének 28 ismert, a magas minőségű borkészítés iránt elkötelezett fiatal termelője szórakoztatja a közönséget az Oroszlános udvarban, a Magyar Rádió színpada mellett. Felváltva és együtt töltögetve a jó nedűket a poharakba.

A Borfesztivál idén világzenei koncerttel indul. 2012. szeptember 7-én, a MOM Kulturális Központban az egyedülálló Hungarian HeartBeats program azt a zenei és kulturális sokszínűséget mutatja be, amely hazánkban a táncház-mozgalom hagyományaiból indulva virágzik. Ez a kivételes produkció 2011-ben, Koppenhágában, a WOMEX Világzenei Kiállításon hatalmas nemzetközi sikert aratott. A műsorban központi szerepet kap a cimbalom, amely tradicionális roma dallamokat és hagyományos parasztzenét kelt életre. Ellenpontként aszimmetrikus ritmusú, sodró délszláv muzsika és izgalmas elektromos gitár-furulya duó kápráztatja el a nézőket. Jegyek a helyszínen és a jegymester.hu oldalon válthatók.

A Borfesztivál idei díszvendége Horvátország. Köztudott, hogy az ország borászainak közel fele nem értékesíti borait, csupán saját igényeik kielégítésére termel, melyre egy régi mondás is utal: „Olyan még nem volt, hogy egy zagorjei (ember) bort adott volna el, inkább megitták a barátai.” Éppen ezért számos kereskedelmi forgalomba kerülő bor még mindig viszonylag ismeretlen Horvátország határain túl. Ezekkel a rejtett kincsekkel ismerkedhetnek meg most fel a magyar borkedvelők. A borok mellett az ország gasztronómiája, kultúrája is bemutatkozik.

A Borfesztivál gazdag kulturális kínálatában igazi újdonság, hogy a zárónapon a Magyar Jazz Szövetséggel közösen kerül megrendezésre a Magyar Jazz Napja. Színpadra lépnek MoNaMo és Vendégei, a Budapest Bossanova Quintet, a Basszusgitár Ünnep keretében Jaco Pastoriusra emlékezünk. Az idei Budavári Borfesztivál záróműsorát a Ricardo Salsa Club zárja.

2012. szeptember 12. és 16. között tehát a Budai Várban, a Budavári Palota teraszain 15 ország, 220 borászat, 5000 féle bor várja a látogatókat.

Nyitva tartás


szeptember 12–13. szerda-csütörtök: 14.00–23.00
szeptember 14. péntek: 12.00–23.00
szeptember 15–16. szombat-vasárnap: 10.00–23.00

Jegyárak


Napijegy: 2700 Ft (elővételben 2012. július 31-ig: 2200 Ft)
Bérlet 5 napra: 7500 Ft (elővételben július 31-ig: 7000 Ft)

Az egynapos és az 5 napos jegy megvásárolható elővételben a jegymester.hu oldalon!
Az elővételben megvásárolt napi jegyet, illetve 5 napos bérletet a rendezvény Szent György utcai bejáratánál (Koldus Kapu) lévő pénztársor első pénztárában, valamint a Barokk kapunál az Elővételi Jegybeváltókban lehet karszalagra beváltani!

További információk: Budavári Borfesztivál

Címkék: