Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Calvados és almaecet

Calvados és almaecet

Magyar Zöldség Gyümölcs Konzorcium
Az alma egyik legértékesebb formája az almaborból lepárlással készült alma-brandy, illetve az utóbbi időben gyógyhatásúnak bizonyult almaborból készült almaecet, amely igazi sikertermékké vált, az emberi egészségtáplálkozás elengedhetetlen kelléke.

Calvados vidéke


Franciaország északi részén, Normandia atlanti partjainál már nincs elég meleg a kényes szőlőnek, helyette hatalmas almáskertek borítják a vidéket. A környék neve Calvados, itt történt a második világháború híres és véres "D" napja, a normandiai partraszállás. Ma békés vidék, turisták járják a virágzó és az érő gyümölcsösöket. Négyféle almát termelnek a helybéli parasztok; édeset, savanyút, keserűt és keserédeset. 

Almából habzóbor


Ezek ideális keverékéből, valamint az almán lévő természetes élesztővel készül a legjobb almabor (franciául: cidre, ejtsd: szidrö). 4-9% az alkoholtartalma, de gyerekitalnak készítenek édes alkoholmenteset is, ami tulajdonképpen szénsavas almalé. Amerikában ezt sweet cidernek nevezik. Az erjedés után visszamaradó széndioxid szükséges kellék a 10%-nál kevesebb alkoholt tartalmazó italok tartósításához. Különben az erjedés folytatódna a palackban is és megváltozna a készítmény.


Két év a tölgyfahordóban


Calvados környékén teljesen kierjesztik az almalevet, nem marad benne cukor. Ebből a nagyon savas (szakszóval: kemény) almaborból kétszeri kisüsti lepárlással készül az alma-brandy. A szeszfőzés második lépésében alkoholtartalma már 70% körüli, de jóféle vízzel visszahígítják 40%-ra. A színtelen almaszeszt kicsi tölgyfahordókban aranyló színűre érlelik; ehhez legalább két év szükséges. Ha biztosan itt készült az ital, és eltelt a két esztendő, akkor a Calvados szót írhatják a palackra. 


A Cognac presztizse


Színre, ízre és árra is nagyon hasonlít a Cognac vidéki szőlőből készült konyakra. Fogyasztják aperitifként, étvágygerjesztőként, hosszabb étkezések szüneteiben és az emésztés elősegítésére. A legfiatalabb calvadost isszák ébredés után, kávé helyett. Simenon Maigret felügyelője a nap bármely szakában szívesen kóstolgatja, Fleming James Bondja pedig csak a legdrágábbat ihatja. Tíz éves érleléstől megduplázódik a Calvados ára.


Természetes gyógyhatás


Ecetet vegyigyárban is lehet készíteni, de az emberiség évezredekkel ezelőtt kitapasztalta, hogy szobahőmérsékleten a levegővel érintkező szeszesitalok megecetesednek - ilyenkor a sör és a bor alkoholtartalmát ecetsavbaktériumok bontják le. Az almaborból készült almaecet igazi sikertermékké vált, az emberi egészségtáplálkozás elengedhetetlen kelléke, s az állatok takarmányozásában is egyre fontosabb szerepet játszik. A modern orvostudomány legalább száz emberi és állati nyavalyára ajánlja az almaecetet, amely finom asztali szórófejes kiszerelésben és ötliteres kannákban is kapható. 


Forrás: Gyümölcs-zöldség

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK