Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Cattleya - a legszebb orchidea

Cattleya - a legszebb orchidea

Tátrai Zsuzsa / Magyar Orchidea Társaság
 
2012. január 17.
A Cattleyák virágai hatalmasak, és mindenféle színben megtalálhatók. Sok faj virágai illatosak. Méltán nevezik e fajt az orchidea királynőjének. Hibridjei kertészetekben gyakran kaphatók, kis igényűek és hálásan virágoznak évente többször is.

A Cattleyák gondozása


A Cattleyák és hibridjeik szeretik a fényt, ezért lehetőleg világos helyet válasszunk számukra, de a déli tűző napfénytől óvjuk őket. Gondoskodjunk a növény környezetében a megfelelő páratartalomról (50-70 %).


Napi 12 óránál hosszabb ideig ne érje fény a Cattleyákat (pl. növénynevelő lámpa, neon, stb.), mert a növénynek szüksége van a legalább 12 órás éjszakai sötétségre a virágbimbók kifejlődéséhez.


A Cattleyákat májustól szeptember elejéig a kertben is tarthatjuk, félárnyékos helyen.


A Cattleya-félék kedvelik napközben a 18-27 ˚C-ot (fajtól függően), éjszaka a 16-18 ˚C-ot.


A Cattleyák átültetése


Átültetésnél a rizómák a talaj szintjére, vagy valamivel az alá kerüljenek. Mivel a növény súlyát így nem tudják megtartani, ezért a cattleya töveket stabilizálni kell. Rizóma csipesszel, vagy kertészeti dróttal a cseréphez kell erősíteni, amíg jól be nem gyökeresedik.


Kétévente ültessük át Cattleyánkat jó vízáteresztő, laza orchidea ültetőközegbe. (Az ültetőközegek orchideák számára készen, bekeverve kaphatók a virágüzletekben, kertészetekben. Átültetés után tegyük a növényt félárnyékos, párás helyre, és 2-3 hétig ne locsoljuk.


A Cattleyák öntözése és tápoldatozása


A vegetációs időszakban (nyár) rendszeresen és bőségesen öntözzük a Cattleyát, de két öntözés között hagyjuk egy kicsit kiszáradni az ültetőközeget. Télen, hűvös, fényszegény időszakban nagyobb szüneteket tartsunk két öntözés között.


Tavasztól őszig kiegyenlített, orchideák számára készített tápoldattal tápozzuk a növényt, minden második öntözésnél. Télen virágzásindító, káliumban és foszforban gazdag tápanyagot használjunk, de csak minden harmadik öntözésnél adjunk kevés tápot a növénynek.


Ugyanezek a gondozási tanácsok vonatkoznak a Sophrolaeliocattleyákra (Slc), a Brassolaeliocattleyákara (Blc), a Laeliocattleyákra (Lc), és az Epicattleyákra (Epic).

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Télálló balkonnövények
A tél folyamán vágyakozunk a nyári napsütésben pompázó színes virágok után, néhány faj azonban a téli, fagyos időszakot is virítva vészeli át.