Csipkebogyó: 10+1 tudnivalóAz összes vadon termő és kerti gyümölcs közül a csipkebogyónak a legmagasabb a C-vitamin tartalma, elsősorban immunerősítő és roboráló hatásáról ismert. Készülhet belőle tea, lekvár, szörp, mártás, bor és likőr is.
1. A csipkebogyó a gyepűrózsa (Rosa canina L.), vagy népies nevén vadrózsa, csipkebokor, bicskafa, kutyafa áltermése. 2. A csipkebogyót hecserlinek is nevezik. 3. A csipkebogyó C-vitamin tartalma tízszer nagyobb a citroménál, sőt az összes vadon termő és kerti gyümölcs közül a legmagasabb a C-vitamin tartalma. 4. 100 g csipkebogyó fajtól függően 200-1500mg C-vitamint tartalmaz. Ezenkívül található benne B1-, B2-, E-vitamin, karotinoidok és ásványi anyagok. 5. A csipkebogyó úgynevezett szőrös aszmagtermés, melyet a meggypiros húsú vacok vesz körül, íze aromás, savanykás. 6. A csipkebokor könnyen összetéveszthető minden vad rózsafajjal, a csipkebogyó felhasználását tekintve azonban mindegyik teljesen közömbös. 7. A csipkebogyóból készülhet tea, lekvár, szörp, mártás, bor, likőr. 8. A csipkebogyót felhasználás előtt gondosan mossuk meg, vágjuk ketté, szőrös magjait távolítsuk el. 9. Hatásai elsősorban immunerősítő és roboráló hatása, serkenti a máj és a mellékvesék működését, valamint étvágygerjesztő hatású. 10. A csipkebogyó gyűjtése szeptember elején kezdődik, bár ekkor még nem teljesen érett, vitamin-tartalma ekkor a legmagasabb és ilyenkor a legkönnyebb a kimagozása. Ezután is felhasználható, teának például kiváló. Címkék:
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK |
KATEGÓRIÁK » Legolvasottabb
Legfrissebb
01 | Hogyan komposztáljuk a faleveleket? Lombhulláskor a kerti munka javát a falevelek összegyűjtése jelenti. El lehet égetni, vagy be lehet zsákolni, de az igazán gondosak komposztálnak. »
FACEBOOK » CÍMKEFELHŐ »
Transzparencia
A balaton-parti nyaralónál a kő mellett nem hiányozhattak a faburkolatok sem, részint burkolatk... |
|
||||||