Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Csipkebogyó: 10+1 tudnivaló

Csipkebogyó: 10+1 tudnivaló

Szép Házak
Az összes vadon termő és kerti gyümölcs közül a csipkebogyónak a legmagasabb a C-vitamin tartalma, elsősorban immunerősítő és roboráló hatásáról ismert. Készülhet belőle tea, lekvár, szörp, mártás, bor és likőr is.
1. A csipkebogyó a gyepűrózsa (Rosa canina L.), vagy népies nevén vadrózsa, csipkebokor,  bicskafa, kutyafa áltermése.

2. A csipkebogyót hecserlinek is nevezik.


3. A csipkebogyó C-vitamin tartalma tízszer nagyobb a citroménál, sőt az összes vadon termő és kerti gyümölcs közül a legmagasabb a C-vitamin tartalma.

4. 100 g csipkebogyó fajtól függően 200-1500mg C-vitamint tartalmaz. Ezenkívül található benne B1-, B2-, E-vitamin, karotinoidok és ásványi anyagok.


5. A csipkebogyó úgynevezett szőrös aszmagtermés, melyet a meggypiros húsú vacok vesz körül, íze aromás, savanykás.

6. A csipkebokor könnyen összetéveszthető minden vad rózsafajjal, a csipkebogyó felhasználását tekintve azonban mindegyik teljesen közömbös.
 

7. A csipkebogyóból készülhet tea, lekvár, szörp, mártás, bor, likőr.

8. A csipkebogyót felhasználás előtt gondosan mossuk meg, vágjuk ketté, szőrös magjait távolítsuk el.

9. Hatásai elsősorban immunerősítő és roboráló hatása, serkenti a máj és a mellékvesék működését, valamint étvágygerjesztő hatású.

10. A csipkebogyó gyűjtése szeptember elején kezdődik, bár ekkor még nem teljesen érett, vitamin-tartalma ekkor a legmagasabb és ilyenkor a legkönnyebb a kimagozása. Ezután is felhasználható, teának például kiváló.

+1 Csipkebogyólekvár
 
Hozzávalók: 1 kg csipkebogyó, 100 dkg cukor, 1 citrom leve, 1 narancs héja
A csipkebogyókat megmossuk, kettévágjuk, magjait eltávolítjuk, majd ismét átmossuk. Zománcos edénybe tesszük, annyi vizet öntünk rá, ami ellepi, alacsony fokozaton 1 óra alatt puhára főzzük. Ezután az egészet egy szitán áttörjük, és a masszához hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét és a lereszelt narancs héját. Felforraljuk, majd addig főzzük, míg kellő sűrűségű nem lesz. Steril üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK