Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  A csodálatos lepkeorchidea

A csodálatos lepkeorchidea

Tátrai Zsuzsa / Magyar Orchidea Társaság
A legismertebb és a legnépszerűbb orchidea manapság a Phalaenopsis (ejtsd: falenopszisz), közismertebb nevén a lepkeorchidea. Szinte valamennyi ablakpárkányon ott virít egy-egy példánya, városon és vidéken egyaránt. Hosszú virágzási ideje, virágainak gazdag sokszínűsége, könnyű kezelhetősége és elérhető ára tette rövid idő alatt hallatlanul népszerűvé a lepkeorchidea hibrideket.

A lepkeorchidea tartása


A Phalaenopsisokat a kezdők orchideájának is nevezik, mert számukra a lakásban is könnyen megteremthetők az ideális körülmények. A lepkeorchideák a világos, félárnyékos helyet szeretik, a tűző napot nem viselik el, a levelük hamar megég. Ideális számukra a keleti vagy nyugati tájolású ablakpárkány. Az északi ablakpárkányok általában nem kapnak elég fényt, a déliek pedig túl forrók.

Szeretik a párás levegőt, ezt az igényüket könnyű kielégíteni egy kis reggeli spricceléssel, amiből jusson a környezetükben élő szobanövényeknek is. Segít a megfelelő páratartalom elérésében, ha egy tálcára kavicsot vagy agyaggranulátumot teszünk, ezt benedvesítjük és erre állítjuk orchideánkat ügyelve arra, hogy a cserép alja ne érjen a vízbe.


A lepkeorchidea vízigénye


A lakásban tartott hibrideket télen elegendő általában hetente egyszer alaposan megöntözni és hagyni, hogy egy kicsit kiszáradjon az ültetőközeg a következő öntözésig.

Nyári nagy melegben hetente kétszer öntözzük a lepkeorchideákat. Ha előfordulna, hogy hosszú ideig elfelejtkezünk az öntözésről, és a levelek már bágyadtan csüngenek, akkor a legjobb megoldás egy vödör vízbe meríteni a növényt cseréppel együtt, úgy, hogy a cserép felső része ne merüljön el, és hagyni, hogy az ültetőközeg jól megszívja magát.


A lepkeorchidea tápanyagigénye


A lepkeorchideák nem tartoznak a tápanyagigényes orchideák közé, ezért nyáron kéthetente, télen csak havonta egyszer adjunk nekik nagyon enyhe, orchideák számára készült tápoldatot.

Gyakran előfordul, hogy az elnyílott és még le nem vágott virágzati száron egy új, kis növényke kezd fejlődni. Hagyjuk nyugodtan növekedni. Amikor már három-négy gyökere van, és azok elérték a 4-5 cm-es hosszúságot, óvatosan szedjük le a növényt, és ültessük el egy kis cserépbe. Két-három év múlva szép, virágzó orchidea lesz belőle.


A lepkeorchidea virágzása


A lepkeorchideák az év bármely szakában elkezdhetnek virágozni, de leggyakrabban január-február körül bontják ki a szirmaikat, és legalább fél évig nyílnak. A nagy, többéves tövek akár egész évben hozhatják az újabb és újabb virágszárakat. Ha a lepkeorchidea hosszú időn keresztül nem virágzik, annak egyik legvalószínűbb oka a fényhiány. Ilyenkor keressünk számára a lakásban világosabb helyet, és remélhetőleg a kedvencünk újra virágokat fog hozni.

Lakásban tartott orchideáknál előfordul, hogy a bimbók elsárgulnak és lepotyognak. Ennek több oka is lehet, az első a fényhiány, de okozhatja huzat is vagy a környezet hőmérsékletének hirtelen lehűlése. Tavasszal megnő a fény mennyisége, az orchidea egyik napról a másikra az eddig megszokott fénymennyiség többszörösét kapja, ez is vezethet a bimbók lehullásához.


Átültetés


A Phalaenopsisokat minimum kétévente ültessük át orchideák számára készült ültetőközegbe, amely minden nagyobb virágboltban vagy kertészeti áruházban beszerezhető. A lepkeorchideák szeretik a friss ültetőközeget, azonnal gyors fejlődésnek indulnak benne.

Mivel ez az orchidea pihenő időt nem tart, így szinte az év bármely szakában átültethető, ha szükség úgy hozza, de az ideális időpont a tavasz vagy nyár eleje. Közvetlenül a virágok elnyílása után, a virágzati szár levágásával egyidőben átültethetjük a lepkeorchideát.

Azt, hogy mekkora cserepet választunk a növényünknek, mindig a gyökér mérete dönti el. Kényelmesen férjenek el a gyökerek, de ne legyen túl nagy a cserép. A legjobban a műanyag cserepek váltak be. A legmegfelelőbb az átlátszó, de ha épp nem beszerezhető, akkor bármilyen műanyag cserép jó, kivéve a fekete színűt.


A növényt óvatosan vegyük ki a cserepéből, az elhalt, barna, fekete gyökereket vágjuk le, csak a zöld, élő gyökereket hagyjuk meg. Az új cserép aljára tegyünk 2 cm vastagon drén réteget (polisztirol darabkákat vagy agyaggranulátumot), erre tegyünk egy réteg ültetőanyagot, és erre ültessük az orchideát, majd öntsük köré az ültetőközeget és gyengéden nyomkodjuk körbe, hogy tartást adjunk a növénynek. Mivel a friss ültetőközeg nedves, legalább két hétig ne öntözzük a növényt, hogy a gyökerek fejlődésnek indulhassanak. Tegyük az átültetett lepkeorchideát párás, félárnyékos helyre, és egy ideig ne változtassuk a helyét, amíg a friss gyökér- és levélképződés meg nem indul.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK