Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Dr. House és a csalán

Dr. House és a csalán

Már a régi füveskönyvek és népi hagyományok is a csalán rendkívül széles körű hatásáról tanúskodnak, s ezek csak megerősítést nyertek a modern orvosi kísérletek által.
A csalán sok tekintetben hasonlít a híres sorozat főhőséhez. Dr. House kegyetlen, ahol teheti, mindenkibe belemar egyet-kettőt, mégis szinte mindenre tudja a választ. A csalán, mint az egyik legismertebb gyom- és gyógynövényünk hasonlóan viselkedik. Csípős, de aki használja, sok betegségtől megmenekülhet.

A hangyasavat kibocsátó csalánszőrök miatt azonban kevesen vállalkoznak rá, hogy kertjükből a konyhába vigyék a csalánt egy kis kotyvasztásra. Igen, szinte minden kertben található csalán (latinul: Urtica dioica).

Aki mégsem találkozott vele, az egy gyógynövénytúrán megismerkedhet a csípős növénnyel, bár útszélen, mezőkön, szintén megtalálható. Kivált nitrogénban gazdag talajon (például akácosokban) él igazán a csalán. Ekkor akár két méteresre is megnő, ezért nem árt védőkesztyű és -ruha a gyűjtéséhez, ha gyors és végleges győzelmet akarunk aratni az évek óta kínzó ekcéma felett, vagy épp reumatikus panaszainkon enyhítenénk.


Szinte mindenre jó


Bőr-, izom-, izületi problémákra (pl. ekcémára, köszvényre) éppúgy ajánlható a csalán, mint a sok millió férfit sújtó prosztata megnagyobbodásra (BPH) vagy prosztatagyulladásra. Előbbire gyökerét javallják elsősorban, míg utóbbin a csalánlevelek segíthetnek.

A népi gyógyászat tejfakasztónak, vízhatjónak tartja. Mivel fokozza a kiválasztást, az egyik legkitűnőbb vízhajtó szer, s manapság főként alsó húgyutak gyulladására írják fel orvosok.  Hozzá kell tenni, hogy általában nem ajánlott hat hétnél tovább vízhajtóként alkalmazni.

Egyesek szerint a csalán gyökere cukorral és mézzel főzve kiváló asztma ellenes szer, míg a tótok tüdővész elleni orvosságként használták veronikafűvel, zilizgyökérrel, tüdőfűvel és vöröshagymával tejben kifőzve, mézzel leöntve. Jost Péter herbalista 1938-as könyvében pedig ezt írja: „Huzamosabb és kitartó használatánál, a valódi rákbetegség kivételével, az összes gyomorfekélyeket meggyógyítja, még akkor is, ha egyedül használjuk. Tanácsos azonban mindig egy kis kakukkfüvet és édesköményt hozzákeverni. Beteg állatoknál is rendkívül jó hatást gyakorol, kivált kétes esetekben.”


Mivel általában befolyásolja a hormonháztartást (lásd a prosztatagyulladás ellen való használatot), hajhullás ellen is nagyszerű házikúra lehet. Sőt, külsőleg, korpa ellen is régóta ajánlott alkoholos kivonata vagy a csalán-hajszesz. Sorolhatnánk, hogy világszerte még hány száz problémára használják a különböző nemzetek: például erős vérzés elállítására, vérnyomásproblémákra, epe-vese és májműködés normalizálására, ödéma ellen, Guatemalában pedig még szifiliszre is ezt használják.

Fürdő isiász/köszvény ellen


200 g csalánt leforrázunk, majd a fürdővízhez öntjük. Egy fürdő húsz percig tartson.KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Biopermet a növényeknek
A Biplantol termékei olyan biológiai, növényi készítmények, melyek segítik a termőtalaj
tápanyagellátását.
Az ibolya mint gyógynövény
Az ibolya a kirepedezett bőr gyógyítására kiválóan alkalmas, gazdag A és C vitaminokban és bizonyos antioxidánsokat is tartalmaz.
Ellenségből barát: a kerekrepkény
A kerekrepkény, más néven földi borostyán egy igen gyorsan terjeszkedő, ősi gyógynövény, mely többnyire az egész országban fellelhető.