Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Dr. House és a csalán

Dr. House és a csalán

Már a régi füveskönyvek és népi hagyományok is a csalán rendkívül széles körű hatásáról tanúskodnak, s ezek csak megerősítést nyertek a modern orvosi kísérletek által.

Vízhajtó tea


10 g csalánlevelet forrázzunk le 2,5 dl vízzel. 10 percig hagyjuk lefedve, majd szűrés után fogyasszuk. Napi két csészével. Maximum hat hétig!

Fiatalító csalántea-kúra


Reggelente egy csésze tea (a fenti módon készítve) reggelente éhgyomorra fogyasztva, 4 hétig.


Lábfürdő Maria Treben receptje szerint


Érszűkületes embernek, ha el akarja kerülni a lábamputációt 2 marék gyökeret – alaposan megmosva kefével és vízzel – és friss csalánt 1 éjszakára 5 liter vízbe áztatunk. Másnap felforraljuk és amilyen forrón csak lehet, beletesszük a lábunkat 20 percre. Ezt a vizet 2-3-szor is fel lehet használni.

Csalán-hajszesz Jost Péter receptje szerint


„Csalángyökereket 1/2-1 óráig főzzük meg jó bor- vagy gyümölcsecetben. Ezzel az ecettel mossuk meg azután fejbőrünket. Az ecetet előbb megszűrjük, de a főtt gyökereket az ecetben is hagyhatjuk, mert ezek az ecetben meg nem romlanak.. Amennyiben ezek a hajnövést erősítik, annyiban azt mindenféle bajtól meg is védik.”


Vászonnak, főzeléknek, sörnek és festéknej


A csalán sokoldalúsága itt korántsem ér véget, hiszen a konyhában másképp is hasznát vehetjük. Vértisztító tulajdonsága miatt a tavaszi tisztítókúrában nem csak tea formájában vehet részt. Friss hajtásaiból (de csak míg nem virágzik!) ízletes (spenótjellegű) főzeléket, vagy levest készíthetünk, mely gazdag  A-, C-, D-, K-vitaminban, vasban, magnéziumban és kalciumban is. Az indiai és nepáli konyha is behatóan ismeri a csalán kulináris hasznait. Dorsetben, Angliában pedig 1986 óta megrendezik a Csalánevő bajnokságot, bár ez egy hajszálnyit durvább alkalmazása a növénynek, itt ugyanis főzés nélkül, csípősen fogyasztják.

A versenyzők friss csalánszárakat kapnak, amiről nekik kell leszedegetniük a leveleket és nyersen megenni. Az adott idő alatt legtöbb levelet elfogyasztó versenyző nyeri a kupát. A furcsa hagyomány onnan ered, hogy egyszer két gazda így akart dönteni egy vitás kérdésben.

Aki elriad a nyers csalánevéstől, annak még mindig megmarad a csalánsör, a csalánszörp, vagy az a néhány goudasajt- és pestoféle, melyet csalánnal ízesítenek.

A konyhából kihátrálva rögtön a textiliparban találjuk magunkat, a csalán itt is karriert csinált. A magbeérés idején lekaszált csalán szála szövésre alkalmas, akárcsak a kender. A középkorban gyakran készítettek szövetet belőle, és manapság is egyre több csalánszövettel találkozni, főleg német nyelvterületen. A csalánból kinyerhető festékanyagot is gyakran használják: a gyökérből sárga, a szárből és levélből sárgás-zöld anyag nyerhető.

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Biopermet a növényeknek
A Biplantol termékei olyan biológiai, növényi készítmények, melyek segítik a termőtalaj
tápanyagellátását.
Az ibolya mint gyógynövény
Az ibolya a kirepedezett bőr gyógyítására kiválóan alkalmas, gazdag A és C vitaminokban és bizonyos antioxidánsokat is tartalmaz.
Ellenségből barát: a kerekrepkény
A kerekrepkény, más néven földi borostyán egy igen gyorsan terjeszkedő, ősi gyógynövény, mely többnyire az egész országban fellelhető.