Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Dúzsi Tamás pincéje

Dúzsi Tamás pincéje

Szép Házak
A családi birtok alapját a Sióagárd-Leányvárban található szőlőterületek adják, ahol Kékfrankost, Zweigeltet, Merlot, Portugiesert, Pinot noirt, Ezerfürtűt és Cabernet sauvignont termeszt Dúzsi Tamás és családja.

Dúzsi Tamás


Dúzsi Tamás 1949. szeptember 9-én, sváb szülők gyermekeként látta meg a napvilágot a Szekszárd melletti Várdombon. Egy éves volt, amikor egy sárközi faluba, Öcsénybe költöztek. Apja, Dúzsi Imre 1931-ben magyarosította nevét Pech Heinrichről, vezeték nevét apjáról nevezte el, aki Dúzson született.


A Garay János Gimnázium szőlész-borász osztályába járt, ahol megismerkedett a nagyüzemi szőlőrekonstrukció előtti szőlészettel, borászattal. Dúzsi Tamás Kadarkája a mai napig az akkoriban tanult eljárás alapján készül. A gimnázium után Gyöngyösön szerzett kertészmérnöki szőlész-borász diplomát.

Hét gyermek édesapja, az első házasságából két gyermeke született: Réka és Laci. Második feleségével, Ilonával 25 éve boldog házasságban élnek, gyermekeik Tomi, Évi, Bence, Vince és Lőrinc. Idén tavasszal született meg első unokája, Emma.

A családi vállalkozás


A családi vállalkozást a szekszárdi borvidéken 1994-ben, a rendszerváltás után alapították.
A családi birtok alapját adó területeken kívül Szekszárd legszebb dűlőjében, a Görögszó dűlőben Kékfrankos és Cabernet franc ültetvényük van. Nemrég a tolnai borvidéken, Fácánkert falu mellett Olaszrizling ültetvényt vásároltak.


Dúzsi Tamás összesen 20 hektár saját ültetvénnyel rendelkezik, amelyhez 4,5 hektárt bérel, és nagyjából 10 hektár ültetvényt integrál. Minden évben vásárol Kadarkát a Kisbödő dűlőből és a Palánki-hegyen található öreg tőkékről, amelyből helyi, tradicionális eljárással (fakád, ászokhordó) készítenek bort.


Dúzsi Tamás, a ,,Rosé király”


Dúzsi Tamás pincészetének vezető terméke a Rosé bor, amely elismertségével és palack számával is a család vezető terméke lett. Az első rosé 1996-ban készült, egy véletlen során, amikor az erjesztő tartályba nem fért bele az összes szőlőmennyiség és engedtek le róla levet rozénak. Az első sikeres próbálkozást több is követte, ma már rosé válogatás címszó alatt minden, a rendelkezésükre álló szőlőből készítenek rozét, amellyel szintén jelentős nemzetközi sikereket értek, érnek el. A rosén kívül könnyű, gyümölcsös fehér és vörösborokat, valamint hordós érleléssel érett vörösborokat készítenek.


Kékfrankos rosé


A Dúzsi pince klasszikus, mindenki által ismert roséja a piacon, amely javarészt elfogy vinotékákban és a gasztronómiában. Dúzsi Tamás szerint a magyar klíma alatt ez a fajta a legalkalmasabb a rosé készítésre. Ebbe a roséba mindig a színlevek kerülnek, a must elejét engedik le rozénak, és ettől lesz ez a bor ennyire gyümölcsös. Reduktív eljárással készül, erjedése elhúzódik 2-3 hétig is. Ez a bor is a Sióagárd- Leányvár dűlőből kerül ki, ahol a talaj agyagos lösz és nagyon gazdag tápanyagban. Nem szednek bort külön rozéra, minden tételből engednek le mustot, és erjedés után házasítják a különböző tételeket. Így alakult az a rendszer, hogy csak március végére jelenik meg a piacon. Évek óta sikerrel szerepel Cannes-ben, hol ezüstérmet, hol aranyat kap érte a pincészet.

Kadarka


Hagyományos, öreg tőkékről származik a bor alapját adó Kadarka szőlő. Schaffler Frici bácsi termeszti a Dúzsi pincének a Kisbödő dűlőben, hagyományos kézi művelésű, bakművelésű szőlőn. A szőlőt hagyományos módon 10 hl-es fakádban erjesztik, utána fahordóban érlelik tovább, így élettartama is hosszabb lesz a reduktív borokkal szemben.


Pentaton cuvée bor


Sajátos „ Dúzsi” ízvilágot tükröző bor, ahol egy burgundi fajtát házasítottak bordeauxi fajtákkal. 50% Pinot noir, 20% Merlot, 14% Syrah, 8% Cabernet franc, 8% Cabernet sauvignon.

Dúzsi Tamás öt gyermeke adta az öt bor ötletét, amely a magyar pentaton hangsorhoz is közel áll. Itthon most próbálják bemutatni, külföldön már több elismerést kaptak érte. Mainzban a Kondradin Selection, jelentős borászati német portál megmérettetésén már kétszer kaptak 3 csillagos elismerést, azaz ezüstérmet erre a borra. Legutóbb a legnagyobb német borversenyen, a Mundus Vinin kapott ezüstérmet a bor.

Görögszó


Az azonos nevű dűlőről származik ez a Cabernet franc és sauvignon találkozásából szültetett cuvée. 5 évvel ezelőtt a családnak sikerült vásárolnia apránként egy 1,75 hektáros területet. További szomszéd területre most alkusznak. Ezt a bort közepesen égetett barik hordóban érlelik 1 évet, majd összefejtve tartályban elegyítik, ezután palackozzák, majd palackban érlelik tovább, Kadarka utcai pincéjükben.


Dúzsi Tamás olyan borokat készített világ életében, melyeket ő is szívesen megiszik. Nem ad a világtrendeknek, az kerül a palackokba, ami az ő elvárásainak megfelel. A cél, hogy a nagy bor is komplex jó ivású legyen.

Forrás: Dúzsi Tamás pincéje

Címkék: