Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Édes Stevia, a gyógynövény

Édes Stevia, a gyógynövény

Kiss Gábor
A dél-amerikai indiánok által már évszázadokkal ezelőtt felfedezett növény, a Stevia Rebaudiana egy olyan természetes édesítőszer, melynek levelei harmincszor édesebbek a cukornál, kivonatai pedig akár háromszázszor édesebbek lehetnek annál.

A stevia hatása


A stevia jótékony hatással van a szervezet cukor- és májanyagcseréjére, illetve gyulladáscsökkentő, emésztést segítő hatású. Nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, valamint cink-, vas-, magnézium tartalma is bizonyított.


A növény és a belőle készült termékek nem okoznak fogszuvasodást és a fogyókúrázók is bátran alkalmazhatják a diéta során, mert amellett, hogy gyakorlatilag kalóriatartalma 0, képes csökkenteni az édességek utáni vágyat. Cukorbetegek is fogyaszthatják, valamint néhány tanulmány szerint a kettes típusú cukorbetegség ellen is ígéretes. Gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmas Candida kúra alatti édesítésre. Szabályozza a szervezet vércukor-szintjét, rendszeresen fogyasztva sokkal ritkábban tapasztalunk fáradékonyságot.


Az intenzív édes ízért felelős steviol glycoside-ok az aszpartámmal ellentétben főzés, sütés, pH-változás esetén sem bomlanak le, így a stevia a cukor teljes körű helyettesítője lehet.

A stevia gondozása


Magyarországon tavasztól késő őszig tartható a szabadban, kiültetve vagy cserépben, télre viszont fagymentes helyre kell vinni. A túlzott vízellátást nem kedveli, ezért inkább rendszeresen, kevés vízzel öntözzük. Természetes kártevői nem ismertek, sőt a biokertekben is jó hasznukat vesszük, mert távol tartják a kártevőket.

A stevia a tápanyagban gazdag talajban érzi legjobban magát. Mivel a növény gyökerei leginkább a talajfelszín közelében terülnek el, a gyengébb minőségű talajokat a felszíni trágyázással könnyen alkalmassá tehetjük a stevia termesztésére.


Stevia cserépben


Ha nincs saját kertünk, akkor sem kell lemondanunk a stevia termesztéséről. A növényeket nevelhetjük az ablakban, az erkélyen, cserépben, balkonládákban. Fontos, hogy az elhelyezésnél egy napfényes területet válasszunk. A cserépbe laza, tápanyagban gazdag föld kerüljön. A rendszeres, kis mennyiségű öntözés mellett néhány hetente alkalmazhatunk tápoldatot.

A stevia felhasználása


A növény leveleit folyamatosan arathatjuk. A leszedett levelek tizenkét óra alatt kiszáríthatók, napfénytől védett, szellős területeken. A kiszárított leveleket meg is őrölhetjük, így finom stevia porhoz jutunk.


A steviából készített kivonatot szinte minden ételhez és italhoz lehet használni. Íze valamennyire eltér a cukor, illetve a méz ízétől, de megfelelő adagolás mellett ez a különbség nem észrevehető. A stevia kivonatot az általunk gondozott növények leveleiből is elkészíthetjük: forraljuk fel a vizet, majd nagyjából 20 gramm stevia levelet adjunk hozzá és forraljuk további két percig, majd szűrjük le.

Forrás: Stevia


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK