Édes Stevia, a gyógynövényA dél-amerikai indiánok által már évszázadokkal ezelőtt felfedezett növény, a Stevia Rebaudiana egy olyan természetes édesítőszer, melynek levelei harmincszor édesebbek a cukornál, kivonatai pedig akár háromszázszor édesebbek lehetnek annál.
A stevia hatásaA stevia jótékony hatással van a szervezet cukor- és májanyagcseréjére, illetve gyulladáscsökkentő, emésztést segítő hatású. Nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, valamint cink-, vas-, magnézium tartalma is bizonyított. A növény és a belőle készült termékek nem okoznak fogszuvasodást és a fogyókúrázók is bátran alkalmazhatják a diéta során, mert amellett, hogy gyakorlatilag kalóriatartalma 0, képes csökkenteni az édességek utáni vágyat. Cukorbetegek is fogyaszthatják, valamint néhány tanulmány szerint a kettes típusú cukorbetegség ellen is ígéretes. Gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmas Candida kúra alatti édesítésre. Szabályozza a szervezet vércukor-szintjét, rendszeresen fogyasztva sokkal ritkábban tapasztalunk fáradékonyságot. Az intenzív édes ízért felelős steviol glycoside-ok az aszpartámmal ellentétben főzés, sütés, pH-változás esetén sem bomlanak le, így a stevia a cukor teljes körű helyettesítője lehet. A stevia gondozásaMagyarországon tavasztól késő őszig tartható a szabadban, kiültetve vagy cserépben, télre viszont fagymentes helyre kell vinni. A túlzott vízellátást nem kedveli, ezért inkább rendszeresen, kevés vízzel öntözzük. Természetes kártevői nem ismertek, sőt a biokertekben is jó hasznukat vesszük, mert távol tartják a kártevőket. A stevia a tápanyagban gazdag talajban érzi legjobban magát. Mivel a növény gyökerei leginkább a talajfelszín közelében terülnek el, a gyengébb minőségű talajokat a felszíni trágyázással könnyen alkalmassá tehetjük a stevia termesztésére. Stevia cserépbenHa nincs saját kertünk, akkor sem kell lemondanunk a stevia termesztéséről. A növényeket nevelhetjük az ablakban, az erkélyen, cserépben, balkonládákban. Fontos, hogy az elhelyezésnél egy napfényes területet válasszunk. A cserépbe laza, tápanyagban gazdag föld kerüljön. A rendszeres, kis mennyiségű öntözés mellett néhány hetente alkalmazhatunk tápoldatot. A stevia felhasználásaA növény leveleit folyamatosan arathatjuk. A leszedett levelek tizenkét óra alatt kiszáríthatók, napfénytől védett, szellős területeken. A kiszárított leveleket meg is őrölhetjük, így finom stevia porhoz jutunk. A steviából készített kivonatot szinte minden ételhez és italhoz lehet használni. Íze valamennyire eltér a cukor, illetve a méz ízétől, de megfelelő adagolás mellett ez a különbség nem észrevehető. A stevia kivonatot az általunk gondozott növények leveleiből is elkészíthetjük: forraljuk fel a vizet, majd nagyjából 20 gramm stevia levelet adjunk hozzá és forraljuk további két percig, majd szűrjük le. Forrás: Stevia Címkék:
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK |
KATEGÓRIÁK » Legolvasottabb
Legfrissebb
01 | Citromfa a szobában Nyáron a szabadban, télen a szobában. A citromfa gondozása ennél kicsit bonyolultabb, de látványos szobanövényként mindenképpen érdemes rá gondolni. »
FACEBOOK » CÍMKEFELHŐ »
Transzparencia
A balaton-parti nyaralónál a kő mellett nem hiányozhattak a faburkolatok sem, részint burkolatk... |
|
||||||