Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Egész évben vitorlavirág

Egész évben vitorlavirág

Szép Házak
A trópusi őserdők mélyéről származó vitorlavirág, amilyen dekoratív, olyan igénytelen. Gondozása egyszerű és egész évben virágzásra bírható.
A vitorlavirág, vagy más néven békeliliom Dél- és Közép-Amerika trópusairól származik. Levelei sötétzöldek és lándzsa alakúak, a valódi virágot, melyben hetekig gyönyörködhetünk, fehér buroklevél veszi körül, ez az a rész, ami egy vitorlához teszi hasonlatossá. Ez a fehér lepellevél a virágzás elmúltával zöld színűre változik, majd hetek múlva elhervad.


A vitorlavirág gondozása, szaporítása


Fontos, hogy a növényt télen és nyáron egyenletes hőmérsékleten, 15-20 fokban tartsuk, a fűtési szezonban pedig gondoskodjunk a megfelelően párás környezetről. Ezt úgy is megoldhatjuk, hogy a cserepet egy kavicsokkal megrakott tálcára állítjuk, melyet folyamatosan nedvesen tartunk. A célnak ugyancsak megfelel az agyaggranulátum. A levelek rendszeresen permetezzük vízzel, de a virágok ne legyenek nedvesek, különben elveszítik fehér színüket. A pangó víztől azonban óvjuk a növényt, mert ettől végleg kipusztul. A túlöntözés többet árt a vitorlavirágnak, mint a kiszáradás. Utóbbi esetén egy alapos öntözéssel még életet lehelhetünk bele, de a túl sok nedvességet nem bírja.

Évente két alkalommal ültessük át a vitorlavirágot egy nagyobb cserépbe, mert a virágzás időszakában jelentősen megnő a növény tápanyagigénye. Ez fiatal példányokra fokozottan igaz. Jó vízáteresztő képességű virágföldet használjunk, az „A” típusú megfelelő.

Tavasztól őszig tápoldatozzuk, virágzó dísznövényeknek való táppal, de az átültetés után egy hónapig ezt szüneteltessük. A cserepe legyen minél világosabb helyen, de semmiképpen sem a tűző napon, mert a levelei könnyen kiégnek és leszáradnak.


Nem csak a szobákat, hanem a fürdőszobát vagy a konyhát is díszíthetjük vitorlavirággal.
Szaporítása egyszerű: a kisebb sarjakat ilyenkor külön cserépbe ültethetjük. Ezek rövid időn belül növekedésnek, majd virágzásnak indulnak.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK