Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Egyszerű és szép: a csokrosinda

Egyszerű és szép: a csokrosinda

Szép Házak
A csokrosinda, vagy zöldike termesztése és ápolása nagyon egyszerű, csak a teljes elhanyagolás ölheti meg ezt az igénytelen, ugyanakkor tetszetős és hálás növényt.
A csokrosindát lakásban vagy teraszon, erkélyen egyaránt tarthatjuk, hiszen csüngő növényként vagy virágállványon, ablakpárkányon is üdítő foltja a lakásnak, terasznak. A növény ívelt levelei tömött rozettákat formálnak és ezek a levélcsoportok hosszú szárakon lógnak, a levelek fehér és zöld csíkozásúak. Az érett növény kicsi, fehér virágokat bont. Ezeket a virágokat dekoratív, lecsüngő „fiókák” követik.


A csokrosinda gondozása, szaporítása


A növény nagyon egyszerűen gondozható, a minimális odafigyelést gyors növekedéssel és szép kis virágokkal hálálja meg.

Átlagos virágföldben tartsuk, olyan cserépben, melynek alján vízelvezető nyílás van. A cserepet világos helyre állítsuk, de óvjuk a közvetlen napfénytől, különben a levelek megperzselődnek. Ha a földje felül száraz, naponta langyos vízzel öntözzük,. Annyi vizet kapjon, hogy a vízelvezető nyíláson kifolyjon, de a növény ne álljon a vízben.

A 18-24 C fokos szobahőmérsékletet kedveli. Tavasszal és nyáron hetente tápoldatozzuk általános folyékony táppal. Fontos, hogy a csokrosindát rendszeresen nyessük, különben túlszaporodik. A fiókákat ültessük kisebb cserépbe a nagynövény mellé. Azonban a „fiókát” tartó szárat ne vágjuk le, amíg az új hajtás gyökeret nem ereszt az új cserépben és, ha már jól megtelepedett, végleg válasszuk le az anyanövényről.


A csokrosinda betegségei


Ha a levelek kifakultak, és szürkés hálót fedezünk fel rajtuk, ez azt jelenti, hogy a vörös takácsatkák támadták meg a növényt. Ellenük természetes növényvédőszerekkel védekezhetünk.

Ha a csokrosinda fonnyadt és fakó, akkor kiegyensúlyozott, folyékony tápanyagra van szüksége. Amikor a „fiókák” kezdik oldalra húzni az anyanövényt, ültessük át őket, a fölösleget pedig távolítsuk el.

A túlöntözés jele, ha a zöldike elkezd belül rothadni. Hagyjuk kiszáradni, mielőtt ismét megöntöznénk. A túlzott kiszáradásról a levelek barnulása tanúskodik. Ilyenkor vigyük el a cserepet a közvetlen napfényről. Ha fagy éri a leveleket, azok áttetszővé és puhává válnak. Ekkor helyezzük a csokrosindát meleg helyre, hogy feléledjen.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK