Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Egyszerű és szép a szobai nebáncsvirág

Egyszerű és szép a szobai nebáncsvirág

Szép Házak
A nebáncsvirág apró színes virágaival még a legszürkébb napon is vidámmá varázsolja a környezetünket, és akár egész évben élvezhetjük szépségét.
A nebáncsvirágfélék családjába tartozó, Kelet-Afrika, Dél-Ázsia és Új-Guinea trópusi erdeiből származó növény nálunk pistike vagy vízifukszia néven is ismert. Ez a pozsgásszerű, lágyszárú szobanövény dúsan elágazó szárakkal és ovális, enyhén fogazott, színes levelekkel rendelkezik, amelyek színe a halványzöldtől egészen a bronzvörösig, a színskála szinte minden árnyalatában pompázik. A nebáncsvirág nemcsak szép, hanem praktikus is, hiszen mérete nem haladja meg a fél métert, így egy kisebb lakásnak is tetszetős, élő dísze lehet.

A nebáncsvirág gondozása, szaporítása


A nebáncsvirág közepesen víz- és fényigényes, a napsütötte és félárnyékos helyeket egyaránt kedveli, és nagyon jól érzi magát szobahőmérsékleten. Tápanyagigénye nagy, ezért legalább kéthetente érdemes tápoldatozni. Öntözni elég hetente egyszer, ekkor azonban bőségesen adjunk neki vizet. Ha a lakásnak egy viszonylag párásabb részében helyezzük el, akkor változatos színű virágaival gyorsan meghálálja a gondoskodást. Tartsuk nedvesen a talajt és, ha lehet, használjunk esővizet vagy langyos vizet, de ne közvetlenül a virágot öntözzük.


Általános virágföldben nagyon jól fejlődik. A jó minőségű általános virágföld olyan talaj, amely tartja a nedvességet viszont jó vízelvezetésű. Ültetés, átültetés után, de még tápoldatozás előtt vizsgáljuk meg a talajt, hogy megfelelően levegőztetett-e és tegyünk hozzá homokot, perlitet vagy tőzeget, ha túl tömörnek tűnik. Hagyjuk, hogy a növény megszokja az új földet. Mindig lyukas aljú virágcserepet használjunk.

A nebáncsvirágot magról, vagy hajtásról tavasztól késő nyárig szaporíthatjuk. A magok és a hajtások eltevésére a nedves tőzeg és perlit keverék a legalkalmasabb. Fedjük le a cserepet és a növényt egy műanyag zacskóval, ami megakadályozza a nedvesség kiszivárgását, majd tegyük félárnyékos helyre. Amint eléggé megnőtt, ültessük át a megszokott talajába.


A nebáncsvirág kártevői, betegségei


A növényben kárt okozhat a liszteske, a levéltetvek és a takácsatkák. Mindig vizsgáljuk meg az új növényeket, hogy nincsenek-e rajtuk rovarok, mielőtt bevinnénk a lakásba vagy az üvegházba, télikertbe.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK