Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Élő kövek a lakásban, a kavicsnövények

Élő kövek a lakásban, a kavicsnövények

Szép Házak
A kavicsnövények eredeti élőhelyükön a föld alá bújnak a forróság és szárazság elől, mely életmódot felépítésük is igen jól tükrözi: mindössze egyetlen, szinte összenőtt páros húsos levélből állnak, ami viszont annál különlegesebb és színesebb mintázatú.

A kristályvirágok családja

A Lithops nemzetség a kristályvirágok családjának egyik legismertebb és leggyakrabban tartott fajait foglalja magába. A főként Dél-Afrikában elterjedt kristályvirágok családjában (Mesembryanthemaceae) közel 2000 pozsgás növény képviselteti magát, melyek legnagyobb része egyéves vagy évelő lágyszárú.

A kavicsnövények testfelépítése

A kavicsnövényekre a módosult hajtások jellemzők, melyek egyetlen, szinte összenőtt páros húsos levélből állnak, közepükön a fészekvirágzathoz hasonló magányosan álló virág képződik. A legtöbbször fehér vagy sárga színű virágok nyár végén vagy ősz elején nyílnak.

A húsos levelek felületét színes mintázat díszesíti, mely egyszerűbbé teszi a fajok, fajták elkülönítését egymástól. A növények új levelei a talaj felületéhez igen közel fejlődnek, ezek csaknem összenőttek és igen érzékenyek a levélváltáskor.

Magjaikat rejtő 4-6 rekeszből álló toktermésük csak nedvesség hatására nyílik fel, melynek haszna az apró magvak terjedésében és a csírázás elősegítésében keresendő. A kavicsnövények gyökerei igen robosztusak.

A kavicsnövények gondozása

A Lithops nemzetség tagjait május elejétől szeptember végéig öntözzük. Az alulról történő öntözést elegendő 2-3 hetente megismételni, úgy, hogy a növény soha ne érintkezzen a vízzel. A kavicsnövények gondozásának legkritikusabb időszaka, amikor az idős levelek elszáradnak és az új levelek veszik át helyüket. Amíg a régi levelek teljesen el nem száradnak, egy csepp víz sem érheti a növényeket.

 

A pozsgásokra jellemző, általános szabály, hogy sok fényt, száraz, meleg levegőt és jó vízáteresztő képességű talajt igényelnek, de az egyes fajok és változatok igényei között lehetnek eltérések. Míg nyáron igazán élvezi a forróságot, télen biztosítsunk számára hűvös helyet. Ha a húsos leveleken ráncosodást vennénk észre a téli nyugalmi időszak során, adjunk a növényeknek néhány csepp vizet, ez ugyanis a szárazsághiány első jele. 

A kavicsnövényeket három-négyévente ültessük át, az eredeti talajhoz hasonlóan, jó vízáteresztő képességű, laza közegbe.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK