Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Élőkerítés sövényből

Élőkerítés sövényből

Szép Házak
A bokrokból vagy fákból készített, élő kerítések és sövények lehetőséget nyújtanak, hogy még zöldebbé és természetesebbé tegyük környezetünket. Céljuk nemcsak esztétikai lehet, védenek a külvilág számos kellemetlen hatásától.

A sövény feladata


Az élő kerítések egyik célja, hogy védjenek a külvilág számos kellemetlen hatásától; a portól és egyéb szennyeződésektől, az utcai forgalom zajától, a kíváncsiskodó látogatóktól. A sövényeknek ezen kívül esztétikai célja is van: egy szépen kialakított élő kerítéssel körülvett kert remekül mutat. A sövények levegőminőségre gyakorolt hatása sem utolsó szempont, az ilyen kertek remek klímával és tisztább, jobb minőségű levegővel rendelkeznek, nyáron hűsítő szereppel bírnak.


Lombhullató vagy örökzöld sövények?


Az örökzöldekkel ellentétben, a lombhullató növények esetében számolnunk kell a lombhullás folyamatával. Az örökzöld növények ezzel szemben egész évben zöldben pompáznak. Rengeteg örökzöld növény közül válogathatunk, ide tartoznak a fenyők, tuják és sok egyéb lombjával díszítő cserje. Az örökzöldek között számos sárga, tarka vagy kékes levéltónusú fajtával találkozhatunk, de a legtöbb ilyen növény nemcsak lombjával, hanem virágával és termésével is díszít. Az örökzöldek használhatók nyírott vagy szabadon növő sövénynek is.


A sövény gondozása


A lombhullató növények rendszeres öntözése elengedhetetlen a növekedéshez és a besűrűsödéshez. A talajművelést folyamatosan kell végezni, a gyomnövényeket kapálással könnyen kiirthatjuk. A szerves- és műtrágyák elősegítik a gyors növekedést, a gyökerek megerősödését, javítják a talaj termőképességét. Ősszel trágyázzunk, a trágya legyen szervesanyagban gazdag.


Az örökzöld növények gondozása jóval kevesebb időt igényel. Az első 2-4 évben a rendszeres öntözés itt is nagyon fontos a gyors és egységes növekedéshez. Később, a szépen besűrűsödött sövény a száraz, aszályos, nyári napokon kívül nem igényel külön öntözést. Télen a növényekre nehezedő letörheti az ágakat, eldeformálhatja a sövényt, ezért nagy mennyiségű téli csapadék esetén söpörjük le a havat a növényekről.


A sövény nyírása


A lombhullató növények esetében az ültetése után, az alkalmazott növények igényeihez igazodva, kialakíthatjuk a sövényformát, mely elengedhetetlen, ha esztétikailag szép, jól záró élő kerítést akarunk kapni. A visszavágást a növények kétharmadáig végezzük, így az alsó rügyek gyors fejlődésnek indulnak és új, zsenge hajtásokat hoznak, 3-4 hét elteltével akár 40 cm-t is nőhetnek. A hajtásokat ilyenkor ismét vissza kell vágni, hogy minél több elágazódásokat kapjunk. A visszavágást az első években többször is megismételjük, hogy a sövény jól besűrűsödjön. A metszés után a lehullott leveleket, gallyakat lombseprűvel gereblyézzük össze.


Az örökzöldek ültetését követően visszavágásra nincs szükség, hiszen ezek a növények rögtön takarnak, itt a metszés legfontosabb célja a besűrűsödés elősegítése, illetve a formára metszés. A gyorsan kitörő, egyesével álló ágakat esztétikai okokból vágjuk mindig vissza.

Kép forrása: Wolf-garten

A sövények formára metszését ne hanyagoljuk el, a nyírást rendszeresen végezzük el. A kívánt méret elérése után az új hajtásokat folyamatosan távolítsuk el. A formára nyírást évente 5-6 alkalommal végezzük el, így egységes, sűrű sövényt fogunk kapni.

Sövényvágó szerszámok


A sövények formára nyírásához használt eszközök vásárlásakor mindenképp minőségi és garanciális terméket válasszunk, ezen nem éri meg spórolni. A speciális sövényvágó olló segítségével könnyen a kívánt formára nyírhatjuk az élő kerítést. Kézi-, benzinmotoros- és elektromos meghajtású sövénynyírók közül választhatunk.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK