Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Fokhagyma 13+1

Fokhagyma 13+1

Szép Házak
Az évezred óta ismert és használt fokhagyma nagy mennyisében tartalmaz szerves kénvegyületeket, vasat, szelént, jódot és C-vitamint is. Segít az érelmeszesedés és a magas vérnyomás betegségének leküzdésében.

1 A fokhagyma származása


A fokhagyma (Allium sativum) az ázsiai Kirgízia területéről származik, innen indult útjára a kínai konyhában, ahol ,,su-an”-nak nevezték a kiemelt helyen számon tartott fűszer- és gyógynövényt. Míg a görögök skorodnak nevezték, a rómaiak allium néven emlegették, mely később botanikai megnevezése lett.
 

2 A fokhagyma beszerzése


A készen kapható fokhagymafűszerek semmiképp sem helyettesítik a friss fokhagymát, így ezeket csak végső esetben vásároljuk. Friss fokhagyma vásárlásakor válasszunk fehér vagy halványlila színű hagymahéjúakat, figyeljünk, hogy minden gerezd sérülésmentes, duzzadt legyen.
 

3 A fokhagymában található hatóanyagok


A fokhagyma nagy mennyisében tartalmaz szerves kénvegyületeket, elsősorban bulbust és allicint. Található benne illóolaj, kálium-rodanid, zsírosolaj, szaponin. A fokhagyma tartalmaz vasat, szelént, jódot, C-vitamint.

4 Fokhagyma, mint gyógynövény


A fokhagyma illóolaja, az allicin bizonyítottan antibakteriális és antibiotikus hatással rendelkezik. A fokhagyma megoldást jelenthet a bél- és gyomorproblémákra, segít az érelmeszesedés és a magas vérnyomás betegségének leküzdésében.

5 Fokhagyma, mint fűszernövény


A fokhagyma majdnem minden sós ételhez illik. Fűszerezhetünk vele húst, halat, tengergyümölcseit, burgonyát, zöldségeket, tésztaféléket, salátákat, önteteket. A fokhagyma a bárányból készült ételek elengedhetetlen ízesítője.


6 Fokhagymanyomó


A fokhagymanyomóból legjobb, ha a fém változatot választjuk, a műanyag ugyanis hamar eltörhet, tisztítása is nehézkesebb. A fokhagymapréselőt minden használat után öblítsünk el, vagy fogpiszkáló segítségével nyomkodjuk ki a lyukakban maradt fokhagymadarabkákat.
 

7 Fokhagyma fonva


Az otthon termesztett fokhagyma tárolásának legjobb módja, ha füzért fonunk belőle. Ebben az esetben a fokhagyma hosszú szárát ne vágjuk le, ezeket közrefogva fonjuk a fokhagymafűzért, melyet ezután száraz helyre akasztva tárolhatunk.
 

8 Fokhagymatea a növényeknek


A lisztharmat és a levélatkák ellen készítsünk fokhagyma-teát! Forró vízzel forrázzuk le az előre felaprított fokhagyma gerezdeket, majd 5-10 órán át hagyjuk állni. 1 l vízhez körülbelül 100 g fokhagymára lesz szükségünk.

9 A fokhagyma termesztése


A fokhagymagerezdeket 20 cm-es távolságra dugjuk egymástól. Ezt tavasszal vagy ősszel végezzük, ha tavasszal dugjuk el a fokhagymát, nyár végén szüretelhetünk, míg ha októberben, akkor a tavasz kezdetén.


10 Fokhagyma a vegyeskertben

 
A fokhagyma sok kórokozót távol tart, hasznos a feketegyökér, a paradicsom, a saláta, a sárgarépa és a szamóca gombás megbetegedéseinek megelőzésénél alkalmazni.

11 Fokhagyma cserépben


Fokhagymát egész évben termeszthetünk, mindössze néhány gerezd fokhagymára, ültető földre és cserépre lesz szükségünk. A fokhagymagerezdeket dugjuk a talajba, úgy, hogy felső harmaduk a felszín felett legyen. Tegyük a cserepeket fényben gazdag, hűvösebb ablakpárkányba.


12 Fokhagyma tartósítva


Tisztítsuk meg a fokhagymagerezdeket. A gerezdeket hagyhatjuk egészben, vághatjuk négyfelé, vékony szeletekre vagy akár apróra is zúzhatjuk, akár egy mozsár segítségével. Az általunk választott módon elkészült fokhagymákat tegyük steril üvegedénybe, majd töltsük meg olívaolajjal, adjunk hozzá kevés sót. Inkább több, kisméretű üvegcsét töltsünk meg, ezekből felbontás után több hétig használhatjuk a fokhagymákat, fokhagyma zúzalékot.

13 Fokhagymaolaj


Hozzávalók: 30 gerezd fokhagyma, 0,5dl olívaolaj, csipet só, egész fekete bors, egész fehér bors, babérlevél, rozmaringlevél

Tisztítsuk meg a friss fokhagymagerezdeket, majd steril, dugóval vagy kupakkal ellátott üvegekbe aljába tegyünk néhány szemet. Tegyük az üvegebe a fűszereket is, töltsük fel az olajjal. Több hónapig eláll, az olajat akár újra is tölthetjük.


+1 Diós fokhagymamártás


Hozzávalók: 10 gerezd fokhagyma, 5 kisebb burgonya, 0,5 dl dióolaj, 0,5 dl olívaolaj, 10 dkg dióbél, só, bors, rozmaringlevél

A burgonyákat főzzük meg, majd törjük össze, a diót daráljuk le, a fokhagymagerezdeket tisztítsuk meg. A fokhagymákat nyomjuk össze, keverjük az olajhoz, adjuk hozzá a fűszereket, a diót és az összetört burgonyát. Hús- és halételekhez, zöldségekhez tálaljuk, de akár pirítósra is kenhetjük.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK