Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Fűszerkert az ablakban

Fűszerkert az ablakban

Szép Házak
Minden gasztronómiai élvezeteket kedvelő álma egy saját, bármikor hasznosítható fűszerkert, tele friss, ropogós, illatos fűszerekkel. Kertünk napos területein bármikor készíthetünk egy fűszernövényekből álló, pazar kertrészletet, ha azonban nem rendelkezünk saját kerttel, a teraszon vagy az ablakpárkányban, cserepekbe ültetve is létrehozhatunk egy saját kis füvészkertet.

Edények a fűszernövények számára


Anyagukat tekintve a piac rengeteg lehetőséggel áll rendelkezésünkre. A mediterrán kertek elengedhetetlen kellékei az agyagcserepek. Fából készült változatai a családi kertek legjobb kiegészítői, de találhatunk kerámia, kő, műanyag, fém és fűzfavessző ládákat is.

Az edények kiválasztásakor olyanokat válasszunk, melyek igazodnak lakókörnyezetünkhöz. A legszerencsésebb a természetes anyagok használata, mint az agyag- és kerámiaedények, valamint a faládák. A szögletes edények helytakarékosabbak, előnyösebbek, de rengeteg forma és méret mellett dönthetünk.


A ládák kiválasztásakor első lépésként nézzünk utána az ültetendő növény igényeinek. A méret kiválasztása után ellenőrizzük az edény alját: amennyiben nincs kilyukasztva, ezt tegyük meg egy fúró segítségével. Legjobb, ha több kisméretű lyukat fúrunk a tálak aljára.


A növények beültetése


Ha már megtaláltuk a tökéletes cserepeket és kiválasztottuk a növényeket is, kezdődhet az ültetés. A ládák aljába szórjunk homokot, apró kavicsokat, összetört cserépdarabokat, kagylóhéjakat, csigaházakat a pangó nedvesség megelőzésére. Az ültető föld kiválasztásakor vegyük figyelembe a növény elvárásait és mindenképpen jó vízáteresztő képességű talajt válasszunk. A talaj legyen szerves anyagokban gazdag, a legjobb választás a friss komposzt, homokkal elkeverve.

A beültetés után helyezzük el egész nyáron át illatozó füveskertünket egy világos, napfényben gazdag erkélyre, ablakba. A növények mellé kis táblákra felírhatjuk a neveiket, a későbbi megkülönböztethetőségük miatt, de választhatunk feliratozható cserepeket is. Díszíthetjük a talajfelszínét szép kavicsokkal, tengeri kagylóhéjakkal, csigaházakkal. Fontos tudnunk, hogy az edényekben a föld, a víz és a tápanyagok csak korlátozottan állnak a növények rendelkezésére, ezért elsősorban a tápanyagok folyamatos pótlásáról gondoskodnunk kell. Erre alkalmasak a kertészetekben kapható szerves trágyák, a komplex műtrágyák vagy a kertünkben készített komposztok.


Cserépben nevelhető fűszernövények


A cserépben termeszthető fűszernövények közül példaként említhetők: bazsalikom, borsika, citromfű, curryfű, édeskömény, fűszerpaprika, kakukkfű, kapor, koriander, lestyán, levendula, mentafajok, metélőhagyma, petrezselyem, rozmaring, sarkantyúka, szurokfű (oregáno), tárkony, turbolya, zsálya, zsázsa.


Magról vetett fűszernövények


Az edényekbe magokat is vethetünk, ilyenkor körültekintően nézzünk utána a vetés megfelelő időpontjának, mélységének, a fűszernövény víz-, tápanyag- és napfényigénynek. A ládák talajjal való feltöltésekor ügyeljünk, hogy ne rakjuk tele az edényeket, ezután tegyük egyenessé a talajfelszínt. Gondosan nedvesítsük be a talajt, majd a magokat egyenletesen elosztva szórjuk a földre. A tetejükre óvatosan szitáljunk földből és homokból álló keveréket, végül permetezzük be vízzel a talaj felszínét. A talaj mindig legyen nedves, a magok kicsírázásához, majd a csíranövénykék megfelelő fejlődéséhez ez elengedhetetlen.


A fűszernövények ápolása


Fűszernövényeink megfelelő öntözésén és tápanyag utánpótlásán kívül figyeljünk a növekedő gyomok eltávolítására. A besűrűsödött növényállományt metszőollóval ritkíthatjuk, illetve az elszáradt hajtásokat is ezzel vághatjuk le, de akár formára is metszhetjük vele növényeinket. A fűszerkertekben ritka a betegségek és kártevők megjelenése, ha azonban észreveszünk néhány fertőzött hajtást, annak szigorú visszavágásával megszüntethetjük a továbbterjedését. Amennyiben gombabetegséget fedezünk fel növényeinken, készítsünk természetes permetszert zsurló- és csalánfőzet keverékéből.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK