Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Gesztenye, az ősz lelke

Gesztenye, az ősz lelke

Gátfalvi Boglárka
A tél elengedhetetlen kelléke a tereken sütögető, kezüket tördelő gesztenyesütők. Ahhoz, hogy az a kellemes illat megcsapja orrunkat, már most gyűjtögetnünk kell, viszont a gesztenyét nem csak sütni lehet.

Szelídgesztenye, vadgesztenye


Alapvetően kétféle gesztenyét különböztetünk meg, a szelídgesztenyét (Castanea sativa) és a vadgesztenyét (Aesculus hippocastanum). Érdekességük, hogy nem egy családba tartoznak, az utóbbit csupán a termése miatt hívjuk gesztenyének.

A vadgesztenye


A vadgesztenye, más néven fehér bokrétafa, kedvelt növény a közterületeken, sok parkban és utcában megtalálható. Tavasz végén csodálhatjuk nagy, felálló buga virágzatát, amely legtöbbször fehér színű, de manapság gyakran ültetik a hússzínű (Aesculus x carnea Hayne) hibridet. A Hayne nemcsak a rózsaszínes virága miatt kedvelt, nem is nő olyan magasra, mint a fehér bokrétafa és szép, sűrű, szabályos gömb alakú lombkoronát képez. Kisebb méretéből adódóan a levelei, virágai és a termése is kisebb.


Mindkettő fő kártevője a vadgesztenyelevél-aknázómoly (Cameraria ohridella), amely miatt már nyáron elkezd a levél sárgulni, barnulni és lehullik. A lombot gyűjtsük össze és égessük el, így a következő évben csökkenhet a kártétel.


A vadgesztenye termése


Köldökfoltos magjait bőrszerű tokban fejleszti, de ezek közel sem olyan szúrósak, mint a szelídgesztenyéé. Termése ugyan nem ehető, de a népi gyógyászat és a gyógyszeripar is felhasználja. A magban van B, C és K vitamin, de szaponin tartalma miatt mérgező. Gyógyhatásai közé tartozik, hogy az érrendszert javítja, valamint az aranyér, a vénás és hajszálér-keringési rendellenességeket kezelik vele. Eszkulin tartalma miatt fényvédő krémek, napolajok alkotó része. Virága és levele teaként a gyomorra és a belekre hat görcsoldóként és szélhajtóként.


Őszi dekoráció a vadgesztenye terméséből


Meg ugyan nem ehetjük ezeket a csodás, fényes barna magokat, de hogy ne vesszen kárba, csináljuk belőle őszi dekorációt. Nem kell hozzá más, mint pár fogpiszkáló vagy az ügyesebbeknek drót. Készítsünk belőlük koszorút, hogy jobban tartson, hátulról az illesztéseknél ragasztópisztollyal rögzíthetjük. A koszorút vékony madzaggal pókhálószerűen kössük át 3-5 helyen, hogy legyen mihez a száraz virágokat, terméseket rögzíteni.

Nézzünk szét a kertben vagy séta közben és gyűjtsük diót, mandulát, mogyorót vagy makkot. Az örökzöldek mindig jól mutatnak ilyen összeállításokban, ha tudjuk szedjük őket terméssel, tobozzal. A sárga, a piros és a narancs igazi őszi színek, tegyünk bele tűztövis (Pyracantha spp.) termést vagy pirospaprikát. A rézvirág (Zinnia elegans), a sóvirág (Limonium gmelinii) és a csicsóka (Helianthus tuberosus) virágai szépen kiszáradnak, nem nyílnak el és a szirmaikat is megtartják. Készítsünk belőlük kis csokrot és a gesztenyekoszorú közepébe rögzítve már tehetjük is ki az ajtóra vendégcsalogatónak.


A szelídgesztenye


A szelídgesztenye a bükkfafélék (Fagaceae) családjába tartozó, akár 30 m magasra is megnövő szép gömb koronájú fa. Nagyra nő ugyan, de lassan, így ültessük bátran. Nem fagyérzékeny, de a Kárpátok az északi határa a termés beérésének. Levelei mutatósan fényesek és bőrszerűek, szélük fogazott. Mivel egyivarú, egylaki növény, így egy fán belül, de külön alakulnak ki nyár elején a hímnős barka virágzatok, melyek igen látványosak. A megporzás utána termős virágok gömbbé fejlődnek, melyben 2-3 fényes barna makktermés növekszik. Kupacsa a vadgesztenyével ellentétben nagyon sűrűn tövises és szúrós. Ahhoz, hogy elkerüljük a szemek férgesedését ne hagyjuk a lehullott magokat a földön, naponta szedjük össze.


Süssünk gesztenyét!

 
A sütés előtt áztassuk a gesztenyét néhány órára vízben. Az sem baj, ha egész éjjel ázni hagyjuk, így megszívja magát vízzel és kicsit megpuhul. Melegítsük elő a sütőt a legmagasabb fokozaton. Sütés előtt a gesztenyék domború oldalát metsszük be keresztirányban egy éles kés hegyével, annyira, hogy az egész héjat vágjuk át, de a belsejét ne sértsük fel. Egyenletesen terítsük szét egy tepsiben, és ha nem ázott elég sokáig, spricceljük meg egy kis vízzel. Akkor van kész, ha a metszés mentén a héj felpöndörödik, és könnyen leválaszthatóvá válik.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK