Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Gombatermesztés otthon

Gombatermesztés otthon

Geösel András
A shiitake a kivágott fák tuskóján vagy farönkön termeszthető. Az oltásra a fenyő és akác kivételével bármelyik puha– és keményfa alkalmas, még a gyantától mentes gyümölcsfák is, a gomba csak a nedves fában tud növekedni és termőtesteket hozni.

Házi gombatermesztés


A gombák az élővilág különleges csoportját képezik, nem tartoznak sem a növények, sem az állatok közé. Számos olyan élettani jellegzetességük van, amelyek alapján a külön csoport egyértelmű.

Házi termesztésben a korhadéklakó, lebontó gombáknak van jelentőségük. Táplálkozásunkban alacsony energiatartalmuk mellett magas ásványi anyag és nyomelem tartalmuk miatt nagyobb szerepet kellene kapniuk. A friss gomba fehérjetartalma a tejével mutat mennyiségi azonosságot.


A shiitake gomba jelentősége


A shiitake a Távol-Keletről származó gombafaj, amely a világon az egyik legkedveltebb és legnagyobb mennyiségben termesztett gombává vált. Táplálkozási jelentőségét emeli, hogy többirányú gyógyhatását igazolták: fogyasztása csökkenti az érelmeszesedést és a koleszterinszintet, valamint erősíti az immunrendszert.

A shiitake felépítése


Kalapja 5-10 cm átmérőjű és a barna szín számtalan árnyalatában fordul elő. Húsa puha és fehér színű, a tönkje kicsit keményebb. Nyersen fogyasztva íze és illata a fokhagymára emlékeztet, jellegzetes. Ez az erőteljes íz főzés hatására valamennyire csillapodik, de kiváló fűszerező képessége megmarad.


A shiitake termesztése


A shiitake a kivágott fák tuskóján vagy farönkön termeszthető. Az oltásra a fenyős és akác kivételével bármelyik puha- és keményfa alkalmas, még a gyantától mentes gyümölcsfák is. A téli nyugalmi időszakban kivágott fának egészségesnek, korhadás- és betegségtől mentesnek kell lennie. Ha a rönk túl száraz lenne, be kell áztatni, mert a shiitaketermesztés sikerének ez a legfontosabb tényezője. A gomba csak a nedves fában tud növekedni és termőtesteket hozni.


A shiitake kapszula


A boltokban kapható, fapálcikákba oltott gombacsírát, mely tartalmazza a gomba szaporítóanyagát, nagyméretű, kivágott tuskókban kell elhelyezni. Ehhez egy fúróra és egy kalapácsra lesz szükségünk.


A fatuskóba fúróval olyan átmérőjű lyukakat fúrunk, mint a pálcikák mérete. A kapszulákat pár percre langyos vízbe áztatjuk, majd kalapács segítségével beütögetjük a fába. Egy 25 cm átmérőjű tuskóba minimum 12 pálcikát tegyünk.


Ragasztószalaggal, viasszal vagy fűrészporral zárjuk le, hogy a kiszáradást megelőzzük. Az átszövődés fél-egy évig is eltarthat. Az őszi hideg, vagy a kora tavaszi napok beálltával a termőtestek szép csokrokban jelennek meg.

Forrás: Fedezzük fel! Házikerti zöldségtermesztés egyszerűen, biztonságosan, változatosan

Fontos, hogy a farönkök nedvesek legyenek, ne száradjanak ki. Ha túl sok nedvességet veszítene a fa, egy éjszakára nyugodtan áztassuk vízbe, ekkor a gombamicélium is megszívja magát, és újra növekedésnek indul. A rönköket árnyékos, naptól védett helyen vagy pincébe helyezzük.

A termőre fordulás idején, melyet a rönkön megjelenő fehér foltok jeleznek, állítsuk fel a tuskókat, hogy minden oldalról tudjon nőni a gomba. A rönkök, ha 2-3 havonta beáztatjuk őket, 4-6 éven keresztül szolgáltatnak friss gombát.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK