Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Green City Europe mozgalom

Green City Europe mozgalom

Gólya Szilvia, Somorjai-Tamássy Zsolt
A Green City mozgalmat a Plant Publicity Holland nevű kertészeti és dísznövénytermesztői érdekérvényesítő és lobbiszervezet hívta életre 2002-ben a Hollandiában megrendezett Floriade Nemzetközi Kertészeti Kiállítás alkalmával.

A Green City mozgalom kezdete


Európában először a hollandok szembesültek az urbanizáció komoly gondjaival. Hollandia kis területű ország, nagy népsűrűséggel, ebből adódóan egymásba érnek a települések, kulcskérdés tehát a zöldfelületek létesítése és megőrzése. Ennek ellenére e nagy kertészeti múltú ország zöldfelületei, csakúgy, mint a fenntartásukra fordítható összegek fokozatosan csökkentek az elmúlt években. A mozgalom indulásakor a zöld szakma ennek az ellentmondásnak eredt a nyomába. A mozgalom arra a kérdésre kezdte keresni a választ, vajon kimutatható-e ún. „zöld megtérülés”, tényleges, pénzben kifejezhető haszon a megfelelően tervezett, épített és fenntartott zöldfelületek létesítése kapcsán?


A hollandokhoz hasonlóan több nyugat-európai országban kutatásokat indítottak a tudomány legkülönbözőbb területein, hogy kimutassák, milyen anyagi, környezeti és társadalmi hasznot hoznak a zöldfelület-fejlesztési beruházások. E kutatásoknak köszönhetően mára már széles spektrumú tanulmányok bizonyítják, hogy a jól kivitelezett, minőségi zöldfelületeknek pontosan mérhető, jelentős pozitív hatásai vannak. 

A zöldterületek kérdésének első hivatalos felvetése


A Plant Publicity Holland és a zöld szakma egyéb érdekelt képviselői korán felismerték, hogy tudásukat meg kell ismertetni a táj- és kerttervezőkkel, a beruházókkal és fejlesztőkkel, a döntéshozókkal, valamint a fogyasztókkal, a civil lakossággal is. Ennek köszönhetően megfogalmazódott az igény, hogy a zöldterületek kérdését politikai platformra emeljék. Ezen az úton az első lépésre az említett 2002-es Floriade Nemzetközi Kertészeti Kiállítás alkalmával került sor.


A Green City megalapulása


Ekkor alapították meg a Holland Zöld Fórumot a Green City mozgalom első hivatalos megjelenési formájaként. Az ezt követő években számos európai konferencia és szakmai találkozó tárgyalta a kérdést: 2003-ban a rostocki Nemzetközi Kertészeti Kiállításon, majd a genovai Euroflora Expon, a 2007-ben Kentuckyban rendezett ANLA (Amerikai Díszfaiskola- és Tájépítész Szövetség) éves találkozóján, a 2008 januárjában Angliában sorra kerülő Garden Center Association konferenciáján, és Rigától Barcelonáig számos európai ország kertészeti és tájépítészeti fórumain mind a zöld megtérülés volt a téma.


A Green City európai tagjai


Az ezredfordulót követő években különböző európai országokban a hollandhoz hasonló mozgalmak alakultak és különböző nevek alatt csatlakoztak a Green City mozgalomhoz. Jelenleg hét ország tagja az európai szervezetnek: Hollandia, Németország, Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Magyarország és Svájc. Európai szintű koordinálásukat az ELCA (Európai Kertépítő Szövetség) vállalta.

Forrás: Green City, Makeosz

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK