Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  A gyep problémáinak megelőzése

A gyep problémáinak megelőzése

Szabó Gábor / GART Kertépítés
A gyeptelepítés és a gyepápolás során a gyomok, kórokozók és kártevők megjelenésének megelőzése mindig egyszerűbb és takarékosabb, mint a védekezés ellenük. A pázsitban megjelenő különböző gyomnövények, vakondtúrások sok bosszúságot okozhatnak a kerttulajdonosoknak. Azonban, ha betartunk néhány alapszabályt, sok időt és energiát spórolhatunk meg.

Gyomnövények a gyepben


A gyomnövények megjelenése a gyepben manapság elterjedt problémának mondható. Sokan nem tudják, hogy a gyomosodást megelőzni könnyebb, mint orvosolni! A gyomosodásnak két fő oka van:
1. Az újonnan vetett gyep magágy előkészítése nem volt megfelelő.
2. A hiányos ápolási munkáknak köszönhetően a gyep nem megfelelően záródik, nem tömött, így a gyomok élettérhez jutnak.

A gyepben előforduló leggyakoribb gyomfajok a következők: útifű fajok, here fajok, gyermekláncfű, tyúkhúr, százszorszép, porcsin keserűfű, madársóska, gyomfüvek.


Hogyan előzhetjük meg a gyomosodást?


Az első és legfontosabb lépés, hogy már a telepítéskor gondoljunk a gyomokra. Gyomos területre nem szabad telepíteni! A vetést és a gyepszőnyegezést gondos talajelőkészítés előzze meg, melynek része a terület gyommentesítése. Ez különösen a magvetésnél kritikus. Fűmagvetés előtt hatékony gyomszabályozási módszer a gyomirtás, illetve az ugaroltatás.

A gyep éves ápolási munkáinak gondos elvégzése olyan növekedési erelyű gyepfelületet eredményez, amelyben a gyomok nem találnak teret, ezért az erős, ellenálló pázsit már önmagában gyomszabályozó hatású. Ha a felület kiritkul, illetve kopasz foltok jelennek meg benne, azokat minél előbb vessük be, illetve pótoljuk gyepszőnyeggel. Ha már egy-egy gyomnövény megjelenik, azt mielőbb távolítsuk el kézzel, sose hagyjuk kivirágozni, hiszen az a gyom szaporodását eredményezi.

A rendszeresen alacsonyra nyírt, gyenge fűben gyakori kellemetlen vendég a moha. Különösen akkor szaporodik el, ha tömődött, levegőtlen a talaj és túlságosan árnyékos a terület. Ezt kezelhetjük mohaölő műtrágyával.

Gyomirtók használata


Nagyobb gyomfertőzés esetén már vegyszeres gyomirtó kezelésre lehet szükség. A szelektív gyomirtás egy költséges és szaktudást igénylő folyamat. A gyepnek intenzív növekedésben kell lennie, az időjárás kiválasztása döntő fontosságú, illetve a kezelés idejére a kaszálási rutin megváltoztatása szükséges. Ezért azt javasoljuk, hogy felgyomosodott gyep kezeléséhez minden esetben kérje ki szakember tanácsát!

Fontos, hogy a vegyszeres kezelés után a gyerekeket és a háziállatokat 3-4 napig tartsuk távol a gyeptől!

Támogassuk a gyep erős növekedési erélyét tápanyag utánpótlással, a talajszerkezet megfelelő állapotának fenntartásával, öntözéssel, körültekintő ápolási munkákkal, és akkor a gyomokkal nem kell foglalkoznunk!


A gyep gombabetegsége: a hópenész


Tőlünk nyugatabbra a nedvesebb klíma többféle gombabetegséget rejt a gyep számára. Magyarországon a kontinentális éghajlatnak köszönhetően „csak” egy gombabetegség terjedt el nagyobb mértékben. Ez a hópenész, amelyet egy fuzárium gombafaj okoz.

Magyar nevéből látszik, hogy egy téli-tavaszi betegségről van szó. Főként akkor fertőz, amikor a hó alatt túl magasan hagyják a gyepet, a hóval borított területet tapossák, illetve az olvadék elvezetése nem megfelelő. A fertőzött területeken a fű körkörösen kisárgul, majd elpusztul. Erőteljes fertőzés esetén a körkörös foltok összeérhetnek, így nagy, összefüggő felületeket alkotva.

Előzzük meg!


A hópenész kialakulása megelőzhető, ha ősszel lekaszáljuk a gyepet, és megfelelő őszi trágyával készítjük elő a télre. (Nem nitrogén trágyával!) A betegség kialakulásakor a legjobb módszer a gombaölőszerrel való gyors és szakszerű védekezés.

Vakondtúrások a pázsitban


A pázsit hópenészes betegsége mellett meg kell említenünk a másik nálunk elterjedt károsítót, amely a vakond. A vakond a gyep gyakorlatilag egyetlen elterjedt állati kártevője Magyarországon. Viszont ha egyszer megjelenik, a kártétele jelentős és nehezen orvosolható.
Épp ezért javasoljuk, hogy olyan területen, amelyen már korábban észleltünk vakondot, illetve a környéken gyakori ez az állat, vakondháló nélkül ne telepítsünk gyepet! A vakondháló alkalmazása teljes mértékben kivédheti az állat kártételét, de csak szakszerűen lefektetve.

Vakond kártétele esetén, mivel védett állatról beszélünk, csak a csapdázás és a riasztás a megfelelő védekezési módszer, több-kevesebb sikerrel. A vakondtúrások azonnali eldolgozása és vetése segíthet megelőzni, hogy legalább a gyomok ne telepedhessenek meg a túrásban. Ha a túrásokon felül a járatok mentén beszakad, besüllyed a talaj, akkor már nehezebb dolgunk van a helyreállítással.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK