Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Gyömbér, a gyógy- és fűszernövény

Gyömbér, a gyógy- és fűszernövény

Gátfalvi Boglárka
A gyömbért Marco Polo tette ismét kedveltté. Shakespeare annyira kedvelte, hogy azt írta róla, ha volna egy pennyje, azt gyömbéres kenyérre költené. Hasonlóképpen vélekedett I. Erzsébet is, akinek szintén kedvelt csemegéje volt a gyömbérrel készült édesség.

A gyömbér jellemzői


A közönséges gyömbér (Zingiber officinale) a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozik. Neve, a Zingiber szanszkrit nyelven utal a rizóma szaru alakú kidomborodó részeire. Délkelet Ázsiában, Kínában, Indiában és Jáván egyaránt őshonos. Napjainkban Kína, India, Jamaika és Nigéria trópusi térségeiben termesztik. Meleg, nedves klímát igényel, vagyis 1500-3000 mm csapadékot a tenyészidőszakban és napi átlag 28°C-ot. Maga a növény legfeljebb 1,5 m magasra növő, rizómás trópusi évelő. Lándzsás levelei sima felületűek és halványzöldek. Virágai fehér, sárga vagy sárgászöld felálló füzérben nyílnak. Kevés gondoskodással akár virágcserépben is nevelhető.


Felhasználása


A gyömbért gyógy- és fűszernövényként is használják. Mindkét esetben a földalatti rizómát hasznosítják. A gyömbér frissen, szárítva, porítva, illóolajként, valamint illóolaj és gyanta keverékeként, illetve sörként kerül kereskedelmi forgalomba.
 

Gyógynövényként a növény szárított, egész vagy aprított gyöktörzsét (Zingiberis rhizoma) tartjuk számon. Aromáját illóolaja, ízét pedig gingerol tartalma okozza. Tartalmaz még cukrot, gyantát, gyantasavat és keményítőt. Teája emésztést serkentő, szélhajtó és lázcsillapító hatású, így kiválóan alkalmas megfázás vagy influenza kezelésére, valamint emészti zavarok, gyomorpanaszok kezelésére. A hányás és émelygés megelőzésére sikerrel alkalmazható terhesség, illetve tengeribetegség esetén. Illóolaja bedörzsölve enyhíti az izomgörcsöket, a reumás fájdalmakat és a lumbágót.


Fűszerként szintén a gyöktörzsét hasznosítják. Lehet kapni frissen, szárítva, egészben, aprítva vagy akár őrülve is. Illóolajától sajátosan illatos, csípős ízű. Ételeinket, csak a főzés utolsó fázisában ízesítjük vele, így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Intenzív aromája miatt adagolásával takarékosan kell bánni, mert túladagolva kellemetlen, kesernyés ízt ad az ételnek. Levesek, főzelékek, szószok és húsételek méltó ízesítője lehet, de leginkább süteményekhez használják. Angliában és Amerikában híres sört készítenek belőle, amely alkoholmentes, de házilag is elkészíthető. Hazánkban inkább forralt bort ízesítenek vele. Íze leginkább a fehérborból készült forralt borhoz illik, kiválóan kiegészül más keleti fűszerekkel, mint a fahéj és a szegfűszeg.
 

Gyömbér tea

 
1,5 liter vizet forraljunk fel, közben hámozzunk meg egy kb. 3-4 cm-es darab friss gyömbért és vágjuk apró kockákra. Forrázzuk le a darabkákat és 10-12 percig hagyjuk állni. Főzhetjük is, de akkor az íze nagyon erős, csípős hatású lesz. Mézzel és citrommal ízesítve forrón az őszi, téli hónapokban az egyik leghatásosabb nátha elleni szer. Hűtve viszont kellemes frissítő, energetizáló ital a nyári melegben is, ezért késő délutántól ne nagyon fogyasszuk, mert álmatlanságot okozhat, bár lehet éppen ez is a célunk, hiszen a gyömbért afrodiziákumként is számon tartják.


Lélekmelengető gyömbéres sütemény


Hozzávalók: 2 tojás, 10 dkg cukor vagy méz, fél dl olaj, 3-4 ek. méz, 1 kis doboz joghurt, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2 tk. gyömbér, 1 tk. fahéj, csipet őrölt szegfűszeg és fehér bors, 10 dkg aszalt gyümölcs

Elkészítés: A tojást keverjük ki a cukorral, mézzel, olajjal és a joghurttal. A lisztet egy másik edényben keverjük össze a sütőporral, a fűszerekkel és az apróra vágott aszalt gyümölcsökkel. Az egészet keverjük össze és öntsük egy közepes méretű tepsibe, amit előtte sütőpapírral kibéleltünk. Előmelegített sütőben 180 fokon tűpróbáig süssük.



Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Fokhagyma 13+1
Az évezred óta ismert és használt fokhagyma nagy mennyisében tartalmaz szerves kénvegyületeket, vasat, szelént, jódot és C-vitamint is.
Naspolya, a kert utolsó érő gyümölcse
Kevés kertben találkozni a naspolyával, pedig ez a feledésbe merült gyümölcsfa igen hálás dísze lehet kertünknek, emellett termése igazi vitaminforrás.
Tökfélék
Nyakunkon a pogány kelta ünnep, Halloween, amikor a hagyományt követve töklámpásokkal ijesztgetik a gonosz szellemeket.