Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Ha pálma, akkor cikász

Ha pálma, akkor cikász

Szép Házak
Aki járt már a trópusokon, látott már nem egy cikászt, igaz, hogy azok több méter magasra nőttek. A lakásban tartott példányok legfeljebb az 1-2 méteres magasságot érik el, azt is nagyon lassan. De megéri türelmesnek lenni.
A cikász vagy más néven szágó pálma még az ősidőkből származik. Amikor a Földön egyetlen összefüggő kontinens volt és az éghajlat is inkább a trópusihoz hasonlított, akkoriban egész cikász őserdők borítottak hatalmas területeket. Manapság kedvelt szobanövény. Levelei, akárcsak az ananászé, egy középső gömbből nőnek ki és rendkívül fényesek. Ha van télikertünk, feltétlenül szerezzünk be legalább egy cikászt.


A cikász pálma gondozása


A növény télen pihen, tavasszal kezd új hajtásokat hozni. Miközben új levelei nőnek, a régieket elhullajtja, ezzel növeszti vastag, fás törzsét. Nyáron mérsékelt öntözést igényel, de arra ügyeljünk, hogy földje ne száradjon ki teljesen. Tartsuk világos helyen, de a tűző naptól, huzattól óvjuk. Nyáron kitehetjük a szabadba. A téli időszakban ugyancsak annyi vizet kapjon, hogy a földje ne száradjon ki. Ilyenkor a 12-15 fok ideális számára. Szereti a párás, meleg környezetet, ezért télen ajánlott párásítani körülötte a levegőt.

Tavasztól őszig kéthetente egyszer öntözzük meg tápoldatos vízzel, de egy éves koráig kerüljük a tápoldatot. Használhatunk speciális pálma tápoldatot. 3-4 évente laza, tőzeges talajba ültessük át.

Ügyeljünk arra, hogy gyerekek, háziállatok ne vegyék szájba a levelét, mert mérgező, a levél szélei pedig enyhén szúrósak.


A cikász pálma betegségei


Ha sárgult leveleket találunk a pálmán, az túl száraz, meleg levegőt jelez. Ekkor helyezzük hűvösebb helyre a növényt és párásítsunk. Ha azt tapasztaljuk, hogy nem fejlődik a cikászunk, lehet, hogy sötét helyen tartjuk. Ilyenkor keressünk neki világosabb helyet. Ha hullik a levele, az nagy valószínűséggel túlöntözést jelez. Egy darabig ne öntözzük, hagyjuk kicsit száradni.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK