Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  A hódító hortenzia

A hódító hortenzia

Szép Házak
Az akár kék virágokkal is pompázó hortenzia pár száz éve terjedt el Európában és sokáig valóságos egzotikumnak számított. Kertben, teraszon vagy cserépben egyaránt nevelhető, virágaiban hosszú hetekig gyönyörködhetünk.
A hortenzia a kőtörő-fűfélék családjába tartozó fás évelő bokor, mely Kelet-Ázsia hegyvidéki erdeiből származik. Terebélyes növekedésű, lombhullató cserje, ha jól érzi magát, akár két méteresre is megnőhet. Színválasztéka gazdag: fehér, rózsaszín, lila, piros, liláskék, és foltos virágzat sem ritka. A hortenziának több mint 30 féle fajtája él világszerte. Az egzotikus növényt 1788-ban hozták be Európába, és Commerson botanikus nevezte el hortenziának, Lapeaute Hortense asszony tiszteletére.

A rózsaszín, a fehér és a kék virágú hortenzia a legismertebb nálunk, a piros és a cirmos fajta, sajnos még ritkán kapható. A kék hortenzia egy mesterségesen előállított szín, ilyenkor a fehér vagy rózsaszín hortenzia földjéhez timsót adnak, így lesz kék színű a virága. A szín erősége is attól függ, hogy milyen mennyiségben adagolják a timsót az öntözővízhez, így tudják szabályozni, hogy világosabb vagy erősebb kék legyen a virágzat színe. De a kertekben is láthatunk kék színű hortenziát, ilyenkor a talaj magas mésztartalma miatt válik kék színűvé a virág.

A hortenzia vágott virágként is kedvelt lett az utóbbi időben, mert vázába téve akár két hétig is gyönyörű marad.

A hortenzia gondozása


Ha cserepes hortenziát szeretnénk nevelni, azt gondoljuk végig, hogy tudunk-e számára megfelelő helyet biztosítani. Kedveli a kerti környezet, de ha jó helyre kerül, a szobában vagy a teraszon is nevelhető. Az ültetéshez a legjobb a rododendron virágföld.

A hortenzia csak árnyékos és hűvös helyen érzi jól magát. Óvjuk a tűző naptól, a túlzott melegtől, különben néhány hét alatt kipusztul. Az ideális hőmérséklet a 15-17 fok, és lehetőleg ne érje közvetlen napsütés a növényt, tehát ablakba nem való. Nyáron tartsuk a földjét egyenletesen nedvesen, ne hagyjuk kiszáradni. Öntözésekor kerüljük a csapvizet, lágy vízzel, desztillált vízzel, vagy esővízzel öntözzük. Áprilistól nyár végéig hetente egyszer kapjon tápoldatot.


Ha minden feltételnek eleget teszünk – és higgyük el, megéri fáradozni – a hortenzia virágzata páratlan látványt nyújt nyáron. Ősztől folyamatosan csökkentsük az öntözést, és hagyjuk el a tápoldatot is, majd metsszük vissza az ágakat a növényen. A tél folyamán szinte egyáltalán nem kell locsolni a hortenziát. Ha dézsába ültettük a növényt, vigyük szélvédett helyre a cserepét. Tavasszal egy kis friss földel érdemes felfrissíteni a talajt a cserépben, és újra várhatjuk a pazar látványt, amikor a hortenzia virágba borul.

A hortenzia betegségei


Károsítói leggyakrabban a levéltetvek és a takácsatkák, különösen akkor, ha túl meleg és száraz levegőjű helyen tartjuk. A szürkepenész, illetve a botritisz - a gombabetegségek közül - túlzottan nyirkos és levegőtlen körülmények között léphetnek fel. Az élettani ártalmak egyike a levelek lankadása, hervadása, amit a túlságosan erős, közvetlen napfényen kívül leggyakrabban a vízhiány válthat ki. A levelek sárgulása, a növekedés lassulásával, gyengülésével együtt járva, a túl klóros, meszes, illetve kemény öntözővíz, vagy a meszes talaj miatt fordul elő a leggyakrabban.

Érdekesség a hortenziáról


A hortenzia virágai eleven indikátorként működnek, színüket a talaj kémhatása erősen befolyásolja. A kék virágszín a savas, a piros szín pedig a lúgos talaj kémhatását jelzi.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK