Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Hogyan komposztáljuk a faleveleket?

Hogyan komposztáljuk a faleveleket?

Szép Házak
Lombhulláskor a kerti munka javát a falevelek összegyűjtése jelenti. El lehet égetni, vagy be lehet zsákolni, de az igazán gondosak komposztálnak.

Melyik falevél komposztálható?


Minden falevél komposztálható, csupán a különböző falevelek lebomlási ideje más és más.
Nehezen komposztálható lombok a dió, a vadgesztenye, a platán, a tölgy, a bükk és a nyárfa. Különösen lassan bomlanak le a tűlevelek. Könnyen komposztálható az éger, a juhar, a kőris, a mogyoró, a fűzfa, a gyümölcsfák, a hársfa és a nyírfa.

Elterjedt nézet, hogy a dió és a vadgesztenye levele nem komposztálható. Igaz, hogy mind a kettő igen lassan bomlik le, kb. 4 év, amíg érett komposztot kapunk, az viszont tévedés, hogy az így kapott komposzt nem használható, mert csí­rázás- és növekedést gátló anyagokat tartalmaz. A levelek valóban tartalmazzák ezeket az anyagokat, csakhogy ezek a komposztálás során lebomlanak, átalakulnak. Így az érett komposztban az említett gátló hatások nem jelentkeznek. A közelmúltban egy hazai kísérletsorozat is igazolta, hogy a diófa és a vadgesztenyefa leveléből készült érett komposzt a növények fejlődésére semmilyen káros hatást nem fejt ki.


A falevelek előkészítése komposztáláshoz


Ha különösen sok falevelünk van, praktikus a komposztáló közelében egy dróthálóval elkerített helyen tárolnunk az összegyűjtött leveleket. A gyűjtő méretét a falevelek mennyisége határozza meg. Mielőtt ide beszórjuk a komposztálásra szánt leveleket, fűnyíróval vagy lombszívóval aprítsuk fel, így kevesebb helyet foglal a levél halom, és gyorsabban bomlik le. Télen hagyjuk ebben az elkerített részben.


Tavasszal apránként tegyük a komposztálóba a levélmaradványokat, de külön is komposztálhatjuk. A különböző fák leveleit nyugodtan keverjük össze. Mivel a falevelek széntartalma magas, ezért ajánlatos nit­rogéntartalmú anyagok (pl. fűnyesedéket, szaruőrleményt, vérlisztet) hozzáadni, melyekkel gyorsít­hatjuk a komposztálást.

A tölgy, a kőris, a nyárfa, a dió és a vadgesztenye levele sok csersavat tartalmaz. Mész hozzáadásá­val csökkenthetjük a savasságot, ami a komposztálást is meggyorsítja.

A jó minőségű érett komposztot nem csak a kertben szórhatjuk szét. A következő szezonban átültetésre váró szobanövényeink is meghálálják a dús, tápanyagokban gazdag talajt.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Komposzt készítése házilag
Minden kertben, háztartásban akad növényi hulladék, de ez többnyire a kukában köt ki. Pedig némi munkával kiváló minőségű termőföldet készíthetünk.