Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Homoktövis, a C-vitaminbomba

Homoktövis, a C-vitaminbomba

Szép Házak
A homoktövis álbogyótermését fogyaszthatjuk frissen, de számtalan feldolgozott formában létezik. Magas vitamin- és flavonoid tartalma miatt meghűléses betegségek és fertőzések megelőzésére, természetes immunerősítőként, lázzal járó betegségek kezelésére ajánlott.
A bokorrá vagy kis fává megnövő homoktövis lombhullató, dúsan elágazó, erőteljes tövisekkel borított, magassága 2-6 méter. Lándzsás, ép szélű, szórt állású levelei 5-6 cm hosszúak, a levélszínen kopaszak, míg fonákjukon ezüstös szürke vagy vöröses színűek, szőrösek.


A homoktövis fajtái


A homoktövist (Hippophae rhamnoides), az Ezüstfafélék családjának tagja, nevezik ezüsttövisnek, fűztövisnek és homokfának is. Eurázsiában két faja terjedt el, a Hippophae ssp. fluviatilis az Alpokban és a Rajna-völgyében, míg a Hippophae ssp. rhamnoides a tengerparti homokdűnéken terjedt el. Sarjtelepeinek köszönhetően gyakran sűrű, átláthatatlan bozótosokat képez.


A homoktövis kétlaki növény


A homoktövis kétlaki növény, ami nem jelent mást, minthogy külön egyedei hozzák létre a női petesejteket és a hím ivarsejteket. A termős egyedek szirom nélküli, fürtökben álló, zöldesbarna színű virágai igen jelentéktelenek, március-áprilisban nyílnak. Ültetéskor, ha termést is szeretnénk kapni, akkor egy hím- és egy női egyedet is telepítsünk.


A homoktövis termése


A homoktövis élénksárga vagy narancsvörös színű bogyószerű, tojásdad, 6-10 mm nagyságú termései szeptember-októberben érnek. Csontárszerű álbogyótermései a kemény, fekete magházból és az azt körülvevő meghúsosodott gyümölcshúsból állnak. A savanyú termés igen magas vitamintartalmú, első sorban C-vitamin és A-vitamin tartalma jelentős, de karotin és flavonoid tartalma is kiemelkedő.


A termést fogyaszthatjuk frissen, de számtalan feldolgozott formában létezik. Meghűléses megbetegedések és fertőzések megelőzésére, természetes immunerősítőként, lázzal járó betegségek kezelésére ajánlott. A magjából készült termékeket, melynek E-vitamin és esszenciális zsírtartalma igen magas gyógyászati célokra használják, bőrápolók összetevője.


A homoktövis gondozása


A napos, meleg termőhelyeket és a laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, meszes talajt kedveli. Szüreteléskor az ágakat metsszük le ollóval, így megelőzzük az igen könnyen összenyomódó termések sérülését.


Homoktövis likőr


A homoktövisből remek likőr készíthető, melyhez 400g termésre, 150g cukorra, 1 üveg gabonapálinkára, 2 dl vízre, vanília rúdra és fahéjra van szükségünk. A homoktövist, a fűszereket és a pálinkát pihentessük egy jól zárható üvegben 4 héten át, majd szűrjük le. A vízben feloldott cukrot keverjük össze a pálinkával, majd hagyjuk állni további 6 hétig.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Télálló balkonnövények
A tél folyamán vágyakozunk a nyári napsütésben pompázó színes virágok után, néhány faj azonban a téli, fagyos időszakot is virítva vészeli át.
Gyógynövények alkalmazása télen
A kertünkben vagy a teraszon cserepekben termesztett gyógynövények igen hatásosan alkalmazhatók a téli megfázások időszakában.
Orchidea gondozása télen
Az orchideák téli gondozása során fontos szempont, hogy hol tartjuk a növényeket, figyelnünk kell az öntözésre, a tápanyag utánpótlásra.