Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Hozza létre saját városi farmját!

Hozza létre saját városi farmját!

Rosta Gábor
A városi tanya nem szól másról, mint az újrahasznosításról, és arról, hogyan alkossunk valami hasznosat magunk számára, gyakoroljuk kreativitásunkat és vegyünk részt aktívan a természet körforgásában.

Indítsuk kicsiben


A legtöbb kezdő kertész, aki városban él, semmit nem ért a növényekhez, csalódások érik. A kertben kisebb a kisebb problémák gyorsan válnak nagyobbakká; a természet; a természet sokszor nem úgy működik, ahogy azt kívülállóként elvárnánk tőle. Éppen ezért indítsuk kicsiben kertünket, kísérletezzünk. Ültessünk egy-két növényt, kérdezősködjünk, nézzünk utána könyvekben és az interneten.


Az első évben kezdjük néhány cserép fűszernövénnyel, egy-két paradicsompalántával, azok is épp elég örömet fognak nyújtani. A haszonnövények egyre több gondolatunkat fogják lekötni. Ahogy a városi kertészetbe belejövünk, úgy válunk egyre bátrabbá, úgy lesz egyre nagyobb és változatosabb a kertünk.


Tervezzük meg


A városi kert tervezésének első és legfontosabb szempontja az elhelyezkedése. Hogyan mozog a nap, hol keletkeznek árnyékok, honnan lehetne még több fényt nyerni? Hogyan használható ki a legjobban a tér, vannak-e falak, amelyekre lugasfákat vagy futónövényeket futtathatunk, megoldható-e az esővíz gyűjtése, mely növényből mennyit kellene ültetni; és még sorolhatnánk a kérdéseket.


A kert fényviszonyai jelentik a tervezés legfőbb kritériumát. Megfelelően kell elhelyezni a fény- és árnyékkedvelő fajtákat, figyelembe kell venni a növények magasságát, vízigényét. Tervezzünk papíron, sőt a hely és a fény legjobb kihasználása érdekében három dimenzióban képzeljük el a kertet.


Függőleges kertek is kialakíthatók, például a szamóca gyönyörűen nő a falakra szerelt tárolókban, a futónövények – mint a bab, a lugasparadicsom, az uborka és a tökfélék – egészen nagy falfelületeket beborítanak.


A második lépésben el kell dönteni, milyen növényeket ültetünk az adott szezonra. Némely növényeknek nagy a helyigényük – ilyenek például a tökfajták, a dinnye, a szederbokrok, a burgonya -, ha kicsi a kert, ezeket nem éri meg termeszteni. Érdemes olyan növényeket termeszteni, amelyek frissen a legízletesebbek, ilyenek a saláta, spárga, eper, répa, paradicsom; de az olyan puha gyümölcsöket termő bokrokkal is lehet kísérletezni, amelyek egész szezon alatt teremnek – például a ribizli, málna, áfonya, egres, bab, borsó.


A tervezésnél érdemes előre kigondolni az évelő növények helyét. Ezeket később már nem lehet máshova áthelyezni, így hosszú távra meghatározzák a kert szerkezetét. Ugyanez érvényes a gyümölcsfákra, lugasokra és bokrokra is. Ha kicsiben kezded, a kerted organikusan fog nőni, folyamatosan terjeszkedik, amíg minden hasznosítható felületet és teret megtölt.
 

Rosta Gábor:  A városi tanya – Szemléletváltás a válság idején – Önellátás, takarékosság, környezettudatosság

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK