A kerekrepkény gyógyító erejeA kerekrepkény elképesztő sokoldalúsága nem csak a gyógyászatban mutatkozik meg, hanem a kulináris felhasználása során is. A kerekrepkény klasszikus alkalmazási területe a tüdőasztma, míg a népi gyógyászatban gyomor-, bélhurutra, köhögésre javallják, de külsőleg alkalmazva is számos kellemetlen betegségre jó.
Amellett, hogy a kerekrepkényből nehezen gyógyuló sebekre és bőrbántalmakra készíthetünk lemosószert (orbáncfűolajjal kombinálva csodaszerű gyógyulásokat tapasztalhatunk), a népi gyógyászat száj- és sebgyulladásra, bőr- és mirigybajokra, kankóra (más néven tripperre, vagy gonorrhoea-ra), illetve fehérfolyásra is a kerekrepkényt javasolja. A középkori angol gyógyászat szemgyulladásra és fülzúgásra is alkalmazta, bőrkeményedesnél pedig borogatásnak használják a megfőzött vagy forrázott leveleket. Tüdőbetegségekre a Hajós professzor féle teakeverékben: Vegyünk 5 dekagrammot a következő gyógyfüvekből: kerekrepkény, fehérmályvagyökér, fehérmályvalevél, édesgyökér, kankalingyökér, cseresznyeszár, somkórófű, bodzavirág, martilapulevél, tüdőfű, kenderkefű, citromfű, kakukkfű, betonikafű, veronikafű, izsópfű. Egy csésze forró vízre két kiskanálnyi teakeveréket számítsunk. Várjuk meg, míg a forró ital kissé kihűl, majd mézzel édesítsük és kortyonként fogyasszuk. Inhalációra is alkalmas ez a tea. Tüdőbajra, Zelenyák doktor javallata: A kerekrepkény leveleiből (3-4 levél frissen, vagy 1 tk – 3 gramm – szárított levél) erős teát készítsenek 1 dl vízzel. Ebből naponkint 1 csészével (1-1 deci) igyanak! Enyhe gyomorrontás és étvágytalanság elleni tea: 1 tk szárított virágos hajtást forrázzunk le, 5 perc ázás után szűrjük le, majd azonnal igyuk meg! Sebgyógyításra: szakított vagy nagy nyílású sebek kezelésére gyenge főzetét itatják, és erős főzetével mossák a sebet. Kerekrepkény a konyhábanA kerekrepkényből és más növényekből készíthetünk levest, fűszeres, savanykás-kesernyés íze miatt ízesíthetjük vele a körözöttet, vagy használhatjuk burgonyás ételekhez, éppúgy, mint fűszervajakhoz keverve vagy köretek készítéséhez. Ezentúl a kerekrepkény a „nagyipari étkeztetésben” is jeles növénynek bizonyult, hiszen a sajtkészítésben a rennet pótlására, helyettesítésére szolgáló egyik növényt tisztelhetjük a személyében. A sajt megalvasztásához egyébként a rennetet (tejoltó enzim) a borjú, kecske vagy sertés gyomrából nyerik. Sajnos el kell mondanunk, hogy az egyre gyakoribb állatbetegségek, a feldolgozási folyamatok miatt a rennet nem mentes az olyan fertőzésektől, melyek a hússal is átvihetőek, épp ezért kell nagyra becsülnünk a kerekrepkényt, hiszen a segítségével „növényi úton”, biztonságosabban is megvalósulhat a tejoltás és így a sajtok érése. Ha eddig nem győzött meg minket ez a nagyszerű növény, akkor már csak annyit kell említenünk, hogy a világ egyik legnépszerűbb italának elkészítésében is igen fontos szerepet töltött be egykoron. VIII. Henrik koráig, tehát a komló bevezetése előtt, ugyanis a sörfőzés során használt fűszernövény a kerekrepkény volt. Nemcsak finom ízt kölcsönzött a világossöröknek (ale), de megtisztította és tartósította is azokat. Ebből ered a kerekrepkény egyik angol neve, az ale-hoof. Leves kerekrepkénnyelKerek repkény levelet (10 g), fehér libatop levelet (100 g), százszorszéplevelet (20 g), útifűlevelet (20 g), esetleg ízlésünk szerinti más növényt, apróra vágott hagymával (kis fej) kevés zsírban megpárolunk, sózunk, és húsleveskockából készült 1 l lével felöntjük, felforraljuk. Melegen tálaljuk. A petrezselymes burgonyához hasonlóan készíthetjük a burgonyát a kerekrepkény finomra vágott leveleivel. Repkény-lepény80 g lisztből, két tojásból, 1/4 l tejből és 1,5 dl vízből só hozzáadásával tésztát keverünk. Ebbe finomra vágott, nyersen összekevert petrezselymet (kis csomó), turbolyát (kis csomó), metélőhagymát (kis csomó), bazsalikomot (késhegynyi), kerek repkényt (10 levél) adunk. Adagonként palacsintasütőben, forró zsíron sütjük ki. Semleges ízű ételekhez (húsokhoz) fogyaszthatjuk köretként. Címkék:
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK |
KATEGÓRIÁK » Legolvasottabb
Legfrissebb
01 | Citromfa a szobában Nyáron a szabadban, télen a szobában. A citromfa gondozása ennél kicsit bonyolultabb, de látványos szobanövényként mindenképpen érdemes rá gondolni. »
FACEBOOK » CÍMKEFELHŐ »
Transzparencia
A balaton-parti nyaralónál a kő mellett nem hiányozhattak a faburkolatok sem, részint burkolatk... |
|
||||||