Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Kertépítési tervek

Kertépítési tervek

Smal Balázs / Kék Eső Kertészeti Bt.
Amennyiben valaki nagyon kreatív és fantáziadús, egyedül is elképzelheti saját kertjének látványtervét. Azonban, ha az ember nem rendelkezik ilyen képességekkel, segítséget kérhet kertépítéssel foglalkozó cégektől, akik a kertépítési tervek alapján elkészítik a megálmodott kertet.

A kertépítő szakemberek feladatköre


A kerttervezési megbeszéléseken a szakemberek meghallgatják és papírra, illetve számítógépre viszik a megrendelő egyéni igényeit és azt, hogy milyen stílusú kertet szeretne az illető. Ezek alapján lehetnek mediterrán kertek, japán kertek, ligetkertek, kavicskertek, vadvirágos kertek stb. A megbízott kivitelező ezek után pontosan felméri és megnézi az adott területet a kertépítési tervek alapján azért, hogy megvalósítható-e az elképzelt ötlet.

Forrás: Mónikert Bt.

A kertépítési tervek modellezésénél odafigyelnek arra is, hogy stílusban illeszkedjen a házhoz és a szomszédos környezethez. Ez alapján válogatják ki a növényeket és a kiegészítőket is. Az is fontos, hogy a kerti utak és építmények, valamint a kerti bútorok is beleilleszkedjenek az adott környezetbe, hiszen így alkothatnak egy egységet.


A kertépítés három alaplépése


A kertépítési tervek során meghatározzák, hogy milyen növényeket, vízfelületeket telepítenek és azt, hogy hogyan oldják meg az öntözést. A kertépítésnek három fontos alaplépése van.

1. A kert megtervezése: A kertépítési terv tartalmazza a tereprendezés menetét, esetleges sziklakertek, rézsűk építési vízfelületek helyét, növények beültetési tervét, a területre beépülő műszaki rendszerek dokumentációját, illetve a költségvetést.

2. Kertépítés: A valóságban, a kertépítési tervek alapján valósítják meg az elképzeléseket.

3. A kert fenntartása: Ez ugyanolyan fontos, mint az első két lépés, mert az elkészült kertek ápolásáról gondoskodni kell, hiszen az ápolatlan kert elgazosodik, eldurvul és már nem nyújtja azt az esztétikai látványt, mint amikor elkészült. És sokkal több energia és ráfordítás egy elhanyagolt kert újjáépítése, mintha végig megőriznénk a gondosan kezelt állapotot.

A kertépítési tervek tehát a szakember és a megrendelő párbeszédéből kialakult elképzelések, melyekből egy új, egyedi igények alapján kialakított kert kerül megtervezésre és a későbbiekben kivitelezésre.

Forrás: Mónikert Bt.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK