Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Két szent is rá szavazott: a kankalin

Két szent is rá szavazott: a kankalin

A Szigetközben a kankalin ma is péterke, szentpéter kulcsa, illetve kulcsvirág, mennyország kulcsa vagy aranykulcsocska néven ismeretes. Mivel a kankalinok többsége a humuszban bővelkedő, nedves talajt kedveli, és félárnyékos vagy árnyékos helyet kíván, úgy válasszuk meg a helyét, hogy tavasszal kicsit több nap érje, míg nyáron már árnyékban legyen.

A kankalin története


A legenda szerint mikor Szent Péter leejtette a mennyország kulcsát, az gyökeret verve kankalinná változott. Erre bizonyságul szolgálhat a kankalin virágzata, mely valóban egy kis kulcscsomóra emlékeztet. Épp formája miatt adta neki a Hymelslossel (égi kulcs) nevet Hildegard von Bingen, a rupertsbergi zárda főnöknője a XII. században, mely név aztán számos nyelvben tovább élt.

A kankalint szentgyörgyvirágnak is nevezik, miután György nap táján nyílik. Akárhogy is, akire két szent is vigyáz, arra érdemes odafigyelni.


Védett növény


A túlszedés következtében ez az egyébként dísznövényként is tartott virágnemzetség (latinul: Primula) több faja immár a kipusztulás szélére került. A védett és fokozottan védett növények gyűjtése, eltávolítása, életfeltételeik rontása vagy megszüntetése szabálysértés, aminek szankciója a természetvédelmi bírság.

A kankalin bizonyos fajai esetében ez súlyos összegeket jelent, hiszen míg a sugárkankalin (Primula elatior) egy-egy letépett példányáért tízezer forint, a szártalan kankalinért (Primula vulgaris) „csupán” kétezer forint bírsággal illethetnek minket, addig a cifra kankalin (Primula auricula) vagy a lisztes kankalin (Primula farinosa) „rongálásáért” már százezer forint bírságot kell fizetnünk.

Remélhetőleg azonban, senkinek sem célja egy növényfaj szándékos kipusztítása. Ha külleme nem is túl figyelemfelkeltő (bár egy csinos, de visszafogott tavaszi kisasszonyról van szó), csodálatos gyógyhatása miatt törekednünk kell megőrzésére. A gyógynövénytúrákon bárki megtanulhatja, hogy miként kell helyesen gyűjteni a virágzatot és a gyökeret, természetesen a nem védett fajok esetében. Egyébként, a kankalint bárki termesztheti otthoni virágoskertjében, egyszerre élvezve a látványt (választhatunk kék, ibolyakék, fehér, piros, ciklámen, rózsaszín vagy épp narancsos árnyalatban) és jótékony hatásait is.


Ültetési és gondozási tippek


Mivel a kankalinok többsége a humuszban bővelkedő, nedves talajt kedveli, és félárnyékos vagy árnyékos helyet kíván, úgy válasszuk meg a helyét, hogy tavasszal kicsit több nap érje, míg nyáron már árnyékban legyen. Magasabb fák, bokrok alá például ideális növény. A tavasszal kiültetett kankalinunk június végéig virágozni fog, és jövőre már ő értesít minket a tavasz érkezéséről. A biztonságos áttelelés miatt azonban az első télen takarjuk be lombbal vagy papírral, tartósabb fagyok esetén pedig cserépben vigyük be a ház hűvősebb részére.

Ha mégsincs lehetőségünk a kiültetésre, akkor helyezzük hűvös, de napfényes helyre, és földjét tavasztól őszig tartsuk állandóan nyirkosan (ne öntözzük túl és ne is hagyjuk teljesen kiszáradni). A hosszabb virágzás érdekében az elnyílt virágokat folyamatosan, tőből távolítsuk el, így elég ereje marad a tőnek újabb virágok nevelésére.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK