Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  A könnyező pálma

A könnyező pálma

Szép Házak
Kezdő hobbikertészek számára sem nehéz feladat az egyik legkedveltebb szobanövény, a monstera, más néven könnyező pálma gondozása.
Ez a tekintélyes méretűre fejlődő növény érdekes nevét a levélcsúcsokon reggelente megjelenő vízcseppekről kapta. Egyébként nevével ellentétben nem pálmáról van szó, valójában a kontyvirág félék családjába tartozik. A filodendron néven is ismert kúszónövény Mexikóban, Guatemalában, Panamában és Costa-Rica-ban honos, érett gyümölcseit előszeretettel fogyasztják a helyiek. Szinte bármilyen lakásban vagy irodában jól érzi magát, félárnyékos, vagy akár padlófűtéses helyiségben is szépen fejlődik. Itthoni körülmények között virágot és gyümölcsöt ritkán láthatunk rajta, de élénkzöld, hatalmas, cakkos leveleivel látványos szobanövénnyé érhet. Ha nagyon párás, természetes fényben gazdag helyet találunk neki, talán még virágot is bont, bár hazájában is csak 5-6 évente egyszer virágzik, és a gyümölcs beéréshez is egy évre van szükség.


A könnyező pálma gondozása, szaporítása


A filodendron legfontosabb tulajdonsága, rendkívüli fényigénye, ezért ne csodálkozzunk, ha tetszetős leveleit mindig abba az irányba fordítja, ahonnan a legtöbb természetes fény éri. Ha az ablaktól távolabb, vagy az ablakkal szemközt helyezzük el, magunk is gyönyörködhetünk a levelek pompájában. Minél idősebb a növény, annál szebbek a levelei. Az első levelek szív alakúak, ezek később hasítottak, majd lyuggatottak lesznek.

Az átlagos szobahőmérsékletet kedveli, nyáron viszont az árnyékos teraszra vagy a kertbe is kitehetjük. Arra ügyeljünk, hogy a teleltetés alatt ne érje nagy hőingadozás, 16-18 fokon áttelel. Tápdús, laza szerkezetű, nyirkos, de nem vizes talajt igényel és világos helyiséget. Mivel a rárakodott por gátolja a növény anyagcseréjét, a leveleket rendszeresen töröljük át egy tiszta, puha ronggyal.


A filodendront évente egyszer, lehetőleg tavasszal ültessük át. A tápanyaghiányra nagyon érzékeny, ezt az alsó levelek elsárgulása mutatja. Ha a növény megnyúlt és alulról kopaszodik, vágjuk vissza. A cserépben maradt tő hamarosan újra kihajt. A jól gondozott könnyező pálma hatalmasra nő, képes egy egész sarkot elfoglalni, ezért idővel a visszavágásról mindenképpen gondoskodni kell. A nagyobb növényt támasszuk ki egy karóval.

A levágott törzset szaporításra használhatjuk fel. Vágás után várjuk meg, hogy a kiszivárgó zöldes nedv beszáradjon, és egy cserépben vagy akár vízbe téve pár hét alatt begyökeresedik.

A növény hazájában hosszú léggyökereket növeszt, ezek segítségével kúszik fel a fákra. A szobában tartott könnyező pálma ugyancsak ereszt léggyökeret, melyeket nyugodtan levághatunk.

A könnyező pálma, mint dekoráció


Virága nagyon szép, olyan, mint a kálla. Termése kukoricacsőhöz hasonló, íze kellemes, sárgadinnyére emlékeztető. Kellemetlen csak az, hogy két év alatt érik meg, ha egyáltalán valaha hoz termést a szobában tartott növény. A nagyra nőtt növényről eltávolított leveleket használjuk fel szobadíszként, néhány szál vágott virággal együtt vázába tehetjük.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK