Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Kora őszi kerti munkák a konyhakertben

Kora őszi kerti munkák a konyhakertben

Szép Házak
Kora ősszel ültessük a jövőre már szüretelhető szamócát, a málna- és szederbokrok támrendszerét igazítsuk ki. A zöldségkertben bőségesen öntözzük az őszi betakarításra szánt céklákat, a tökféléken végezzünk termésritkítást a kertben.

Gyümölcsös kert


Ha a szamócát augusztus végén, szeptemberben ültetjük, jövőre már szüretelhetjük is a piros terméseket. Válasszunk erős, betegségektől mentes, dús gyökérzetű palántákat, melyeket lehetőleg földlabdával együtt ültessünk el. A már meglévő, túlszaporodott vagy 3-4 éves szamócaültetvényeket is most ültessük szét. A szamóca számára a szervesanyagban gazdag, jó vízellátású talaj a legmegfelelőbb. Szerves trágyázásra a szarvasmarhatrágya a legjobb, melyből 10kg-ot dolgozzunk be a talajba négyzetméterenként. A növények számára a napfényes területek a legkedvezőbbek, de félárnyékos helyen is kielégítő termést hoznak. Ültetés után néhány napig igen nagy mennyiségű vízzel öntözzük, hogy szépen begyökeresedjen a szamócák.


A gyümölcs bokrok gondozásának is most jött el az ideje. A ribiszke-, egres- és köszmétebokrokat ritkítsuk meg. A levegő és a fény minden ágat érjen, a lényeg, hogy ne árnyékolják egymást. A málna- és szedervesszőket a föld felett közvetlenül vágjuk le, tövenként a legerősebb hajtásokból hagyjunk meg 5-6 tövet. A támrendszert ilyenkor a legjobb felújítani, kibővíteni. A metszés során keletkezett növényi hulladékot ne hagyjuk a bokrok alatt, mert ezekben általában mindig találhatók kórokozók és kártevők.


Zöldséges kert


A káposztaféléket, a répát, céklát, a téli retket, hogy erőteljes termést adjanak, öntözzük bőségesen és néhány hetente 0,2%-os folyékony tápoldattal trágyázzunk is. A trágya legyen nitrogénben és káliumban gazdag.


A tökféléken növényenként legfeljebb 3 termést hagyjunk, a felesleges terméseket távolítsuk el, hogy szép nagy tökök fejlődhessenek. A tökféléket fagyveszély esetén azonnal be kell takarítani, melyek szellős helyen, így akár decemberig is eltarthatóak.


A paradicsomon, paprikán, burgonyán észlelt betegségnek tűnő foltok észlelésekor azonnal vágjuk le a fertőzött leveleket, hajtásokat, hogy ne terjedhessen tovább a kórokozó. Legjobb, ha a beteg növényi részeket elégetjük.


Fűszer- és gyógynövények


A bors- és fodormentát, valamint a citromfüvet most tőosztással szaporíthatjuk. A növényeket ássuk ki, majd a rizómaszerű gyökérsarjakat, vagy más néven sztólókat válasszuk el egymástól egy metszőolló vagy kerti kés segítségével. A szétválasztott növények ne legyenek túl kicsik, tartalmazzanak legalább 3 hajtást. Mindhárom növény a humuszban gazdag, nedves talajt és a félárnyékos területeket kedveli. Az ültetés után bőségesen locsoljuk be a fűszernövényeket.


A mentaféléken megjelenő rozsda esős időjárás esetén akár az egész állományt tönkre teheti. Fertőzéskor a növények levelein sötét foltok jelennek meg, elsőként az alsó leveleken. Amint észleljük a betegséget, az egész hajtást, közvetlenül a talaj fölött vágjuk le. A fertőzött hajtásokat semmiképp ne a komposztba tegyük, legcélszerűbb, ha elégetjük őket. A rozsda elleni gombaölő szerekkel végzett permetezés hasznos lehet a további fertőzések elkerülése érdekében.

A levendulát, zsályát és kakukkfüvet, hogy jobban átvészeljék a téli fagyokat metsszük vissza a felére. Az utolsó betakarításokat is most végezzük. A levágott hajtásokat csokrokba kötve, lefele lógatva, árnyékos, száraz, szellős helyen szárítsuk.
 


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK