Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Krizantém, az ősz virága

Krizantém, az ősz virága

Gátfalvi Boglárka
Itt van az ősz és a kertünkből eltűnőben vannak a virágok. Elhullatták szirmaikat, sárgulnak a leveleik, minden az elmúlásra emlékeztet. A krizantémmal egyszerűen vidámmá tudjuk varázsolni a megüresedő ágyásainkat.

A krizantém jellemzői


A krizantémok (Chrysanthemum) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartoznak, jogosan, hiszen a legtöbb faj ősszel virágzik, de vannak már olyan példányok is, amelyek korábban, akár májusban is, ezért kaphatóak egész évben.


Három virágzati formája ismert, az egyszerű, az anemone és a telt virágú. Cserepes növényként az egyszerű virágzati formájú, jól elágazó fajták az elterjedtek, hiszen ezek a fajták bőségesen hozzák színes virágaikat. Az Anemone-típust leginkább csokrokban más növények társaságában látni. Kegyeleti virágként leggyakrabban az utóbbi típust részesítik előnyben, hiszen ezek a nagyfejű félgömb, gömb alakú formák önmagukban, szálanként is megállják a helyüket.

Egynyári, évelő és félcserje krizantémok


A krizantémfajok között egynyáriak, évelők és félcserjék egyaránt előfordulnak, de a legelterjedtebb hazánkban az évelő, mivel a félcserjék fagyérzékenyek. Méretei a törpétől (20cm) egészen az egy méter magasságot is elérheti. Vannak gömbnövekedésű fajták, amelyek olyanok, mintha kerek viráglabdák lennének.


Mindegyiket célszerű a száraz részektől megszabadítani, de az őszi fajtákat júniusban is vágjuk vissza 10 cm magasságban, hogy bokrosabbak legyenek, és ne kopaszodjon esetlegesen fel a saját maga leárnyékolásától. Az őszi krizantém rövidnappalos növény, így ahogyan egyre kevesebbet van fent a nap az égen, úgy kezd el virágozni.


A krizantém gondozása


Rendkívül víz- és páraigényes növény. Gyökerei a talaj felső 20–30 cm-ét hálózzák be. A jó vízelvezetésű középkötött és magas humusztartalmú talajt kedveli. Magas vízigénye miatt többször, kevesebb vizet igényel, de ügyeljünk rá, hogy maga a növény ne legyen vizes, mert egyes kártevőinek ez kedvez. A víz mellett a tápanyagigénye is magas, nem csak a virágázáskor.


Ültetés előtt szereti a földjébe kevert érett istállótrágyát, és utána célszerű lassan lebomló komplex műtrágyát alkalmazni. Nitrogén igénye különösen magas, így tartsuk szem előtt, hogy a gyakori öntözéstől könnyen kimosódik, ezért azt külön pótoljuk. A talaj pH értéke a legjobb, ha 5,5-6,5 között van, mert ekkor a legoptimálisabb a különböző tápelemek oldhatósága. A 30°C feletti hőmérséklet és a téli fagyok egyaránt károsíthatják, így ősszel gondoskodjuk a tő takarásáról nyírt fűvel, lombbal, vagy szénával.


A krizantém betegségei, kártevői


Alapvető problémája a vírusfertőzöttség. Ezen kívül baktériumok, gomba, rozsda és penész is támadhatja, melyek ellen a leghatásosabb védekezés a réztartalmú szerekkel való permetezés. Ültetés előtt a talajt fertőtlenítsük. A kórokozók meleg, párás időben támadnak. Fontos, hogy a beteg részeket mindig távolítsuk el.

Több kártevője is ismert, mint például a fonálféreg, takácsatka, poloska és tripsz. Egy részük ellen védelmet nyújt a talajfertőtlenítés, illetve a tetvek megjelenésénél a permetezés. Cserepes növény esetében a gyökéren keresztül felszívódó szerek talajba juttatása is védelmet adhat.

A krizantém felhasználása


A krizantémnak két fő felhasználási módja van hazánkban: cserepes vagy vágott virág. Kínában és Japánban vannak fajták, amelyek leveleit és virágait egyaránt fogyasztják. Gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatása mellett emésztési problémákra is alkalmazzák.
Hazánkban, mint a legtöbb Európai országban, a krizantém a rózsa és a gerbera után a harmadik legfontosabb vágott virág. Magyarországon még mindig a jelentős része kegyeleti virágként csokrokban, koszorúkban kap helyet halottak napja környékén.


Ne riadjuk vissza, ültessünk bátran krizantémot kertünkbe, vagy balkonládáinkba ősszel, bőséges virágáradattal hálálják meg az egész éves gondoskodást.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK