Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Krizantém, az ősz virága

Krizantém, az ősz virága

Szép Házak
A cserepes krizantém egész évben kapható. Helyettesíthetjük vele a vázába tett krizantémcsokrot, így sokkal tovább tart, és többször virágzik.
A krizantém eredetileg Ázsiából került Európába. Az ókori kínai birodalomban ezer éven át termesztettek krizantémot, később pedig a japánkertekben is megjelent. Japánban a krizantémot kikunak nevezik. A császári címerben egy 16 levelű kiku látható, sőt még egy érdemrendet is elneveztek a növényről. A 17. században ismerkedtek meg vele az európaiak, majd a 18. század elején Franciaországban kezdték el a krizantém  termesztését. Napjainkban sokféle fajtáját ismerünk, legalább 5000 féle krizantém közül választhatunk, melyek jobbára kertben nevelhetők, de vannak köztük olyanok is, amelyek csak szobai termesztésre alkalmasak.

A krizantém gondozása, szaporítása


A cserepes krizantém jellegzetesen kisméretű növény, ritkán növekszik 30 cm-nél magasabbra. Különböző virágformák és színek jellemzik a fajtát: egyszerű és telt, fehér, sárga, rózsaszín, narancssárga, vörös és bíborszínűek lehetnek. Illatuk nincs.


A cserepes krizantémot világos helyre tegyük, de óvjuk a tűző naptól. Hűvös helyen tovább virágzik. Lehetőleg 4-6 C fokos hőmérsékleten teleltessük. Mérsékelten öntözzük kétszer egy héten, de ügyeljünk arra, hogy a földje ne száradjon ki. A virágzási idő alatt ajánlott 14 naponként tápoldatozni. A krizantémok jól viselik a száraz szobai levegőt.

Átteleltetés előtt a növényt vágjuk vissza 5 cm-esre, átteleltetés után pedig, tavasszal tegyük virágföldbe. A hajtás- csúcsokat vágjuk le, így a növény bokrosabb lesz. A hervadt virágokat rendszeresen csippentsük le.

A szobai krizantémot dugványról szaporíthatjuk. Tavasszal vágjunk le 10 cm-es hajtáscsúcsokat, ezeket ültessük laza földbe, és takarjuk le műanyag zacskóval. Amikor gyökeret eresztettek, ültessük át cserépbe és gondozzuk a fent leírt módon.


A krizantém kártevői, betegségei


A takács atkák gyakran megjelennek a szobai növényeken. Ellenük spirituszszappan oldattal védekezhetünk. A sötét, rozsdaszínű foltok krizantémrozsdára utalnak, ami veszedelmes, de szerencsére ritka kártevő jelei. A növényt ez ellen nem lehet kezelni, az a legjobb, ha elégetjük.

A fehér vagy szürke színű, lisztszerű lepedék a zöld növényrészeken a meleg, száraz szobában tartott krizantémon gyakran megjelenik. Ha ezt tapasztaljuk, próbáljuk meg a növényt meleg vízzel lemosni.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK