Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  A különleges sásliliom

A különleges sásliliom

Hajzer Julianna / Hajzerkert
A sásliliomok a legtökéletesebb évelők, az egyik legváltozatosabb színű szortimentet kínálják. Amikor a nőszirmok virágzása befejeződik, június–júliustól egészen a fagyok beálltáig újabb virágpompában gyönyörködhetünk a Hemerocallisok révén, ha a fajtákat a virágzási idejüknek megfelelően helyesen válogatjuk össze.

A sásliliomok ültetése


A törpe, miniatűr és kisvirágú fajták tőtávolsága 30-40 cm, a robusztusabb, nagyvirágú fajtáké legalább 50-60 cm legyen, ha hosszabb ideig maradnak a helyükön. A sásliliomok igénytelenségük folytán olyan helyeken is virágoznak, ahol virágos évelők már régen tönkrementek volna. Bizonyos mértékig a fajták színe is meghatározza az ültetés helyét. A világos pasztellszínek igénylik a legtöbb fényt, ezért napos helyen fejlődnek a legszebben. A sötétebb színek (vörös, bíbor, narancs, mély mahagóni) jobban megtartják a színüket, ha a déli órákban szórt fényt, illetve félárnyékot kapnak. Az erős napfényben szinte elégnek a virágok.

A sásliliomok rendkívül szép díszítő elemek kerti medencék, csobogók mellett. Vigyázzunk azonban az ültetéskor, mert a pangó vizet sem télen, sem nyáron nem viselik el. Ahol pangó vízre lehet számítani, ott kiemelt ágyat készítsünk számukra, és tartós csapadék hiány esetén gyakrabban és bőségesebben öntözzünk, mint a kert többi részén. Inkább árasszuk el a talajt, mint szórófejjel locsoljunk, a lombozatot és a virágbimbókat lehetőleg ne érje víz.


A sásliliomok a közömbös, vagy kissé savanyú talajt szeretik. A túl meszes talajokat a telepítés előtt Novobalt tőzegkorpával és komposzttal javíthatjuk. A trágya túladagolástól is óvakodjunk, ugyanis a túl sok nitrogéntől a lombozat sárgul, kevesebb virágszár fejlődik, azok megnyúlhatnak, és kisebb virágokat hoznak. A túladagolt trágya különösen káros a vörös és a bíbor színű fajtákra.

Társnövények


Bátran ültethető az évelő ágyakban melléjük a szarkaláb, az árnyékliliomok, a pompás nőszirmok, a tűzgyöngyvirág, a zergeboglár, a fáklyaliliom, lazításra pedig kiválóak a díszfüvek.

Szoliter növényként egy-egy sásliliom bokor nagyobb kertekben hetekig felhívja magára a figyelmet. A házikert egy-egy részletét igen hosszú időn át vonzóvá teszi. Ezt a hatást Gypsophilákkal, Miscanthusokkal még fokozhatjuk. A fajták között vannak alacsonyak, középmagasak és egészen magasak, amelyekkel megismerkedni, telepítési fantáziánkat elengedni, különleges gyönyörűség.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK