Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Különleges zöldségeket a konyhakertbe!

Különleges zöldségeket a konyhakertbe!

Dr. Halász Krisztián / Budapesti Corvinus Egyetem
Miért ragadnánk le a narancsvörös sárgarépáknál, ha a köret jobban mutat fehér, citromsárga és sötétbíbor színű sárgarépákkal kiegészítve? A megszokott és jól bevált zöldborsó, fejes saláta, sárgarépa, hagyma, petrezselyem mellett bátran megpróbálkozhatunk különleges vagy Magyarországon szokatlan fajokkal, fajtákkal.
A tavasz idén is meglehetősen gyorsan tört ránk. Az elkésett márciusi hóesésben még azon aggódtunk, eljön-e egyáltalán, aztán egyszer csak megszólaltak a rigók, és az első gólyák is leszálltak némi tanakodás után. A kertben pedig égetően sok lett a tennivaló, többek között eljött az ideje számos zöldségféle vetésének is.

Talán meglepő, de a XIX. század második feléig jóval sokszínűbb volt mezőgazdaságunk, sok száz hazai tájfajtát és külföldről származó zöldségféle magját kínálták a kereskedők. A mezőgazdaság szerkezeti átalakítása, illetve a háborúk hatására drasztikusan lecsökkent a termesztett fajták száma, számos addig széles körben termesztett és fogyasztott növényünk pedig a feledés homályába veszett.


A különleges zöldségek reneszánsza napjainkban


Az utóbbi években azonban reneszánszát kezdi élni a különleges – vagy a nagyközönség által különlegesnek tartott – termények iránti érdeklődés, talán erről legtöbben a népszerűsítő főzőműsorokból értesülnek.

Rácsodálkozunk a sárga, fehér vagy a piros-fehér csíkos céklára, a nyári tökök végtelen szín- és formagazdagságára, a paradicsomok több ezer fajtájának kimeríthetetlen változatosságára, a távol-keleti levélzöldségek pazar kínálatára, a paprikák színkavalkádjára, nem is beszélve a számtalan egyéb, gyakran bizarr fajról, mint a jamszbab, a balzsamuborka, az egymagvútök vagy a földicseresznyék.


A valóságban sokkal többféle kultúrnövényt tudnánk hazánkban termeszteni, mint amennyit egyáltalán ismerünk. Miért ne várhatnánk a vendégeket saját termesztésű japán zöldségfélékből összeállított salátával?

Különleges zöldségek a kiskertekben


Nincs szükség hektárokra, hogy magunk is létrehozzunk egy kis ágyást, ahol új növényekkel kísérletezhetünk. Egy-egy fajtából sokszor elég egy-két palánta vagy egy lépésnyi terület, más növényeket pergolára futtathatunk vagy ámpolnában nevelhetünk. Sok fajnak elég egy balkonláda vagy egy ügyesen elhelyezett dézsa, és a gasztronómiai érték gyakran dísznövényeket meghazudtoló szépséggel is párosul.

A konyhakert rovatban sorra vesszük jó néhány ismert vagy kevéssé ismert zöldségféle hazai körülmények közötti – elsősorban kiskerti – termesztési lehetőségeit, kitekintést nyújtunk a világ távoli zugaiban termesztett különleges fajtákra, mindeközben végig szem előtt tartjuk felhasználási, elkészítési módozataikat is. Célunk, hogy minél többen kapjanak kedvet a kertészkedéshez, hasznosítsák az eddig parlagon maradt foltokat, és nem utolsó sorban megismerjék az ehető növények végtelen változatosságát. Miért ragadnánk le a narancsvörös sárgarépáknál, ha a köret jobban mutat fehér, citromsárga és sötétbíbor színű sárgarépákkal kiegészítve?Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK