Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Lilában pompázó virágok

Lilában pompázó virágok

Szép Házak
A nyugalmat és tisztaságot árasztó lila, kék szín és árnyalataik hideg, háttérbe való színek. A kert sötétebb, eldugottabb részeiben szinte világítanak a lila színben pompázó virágok, melyek tökéletes összhatást mutatnak a fehér, ezüst és rózsaszín színekkel.

Lobélia

A Fokföldön honos, júniustól egészen a fagyokig virágzó virágágyi növények kék, lila, rózsaszín és fehér színben is előfordulnak. A lobélia (Lobelia erinus) rendkívül sűrűn virágzik, alacsony párnát alkot vagy csüngő szárú. Napfényes vagy félárnyékos helyeken érzi magát legjobban, rendszeres öntözést igényel.

Gömbös kankalin

A kankalinfélék ezen fajtája gömb alakú virágzatban nyílik, mely sok-sok kankalinszerű virágból áll. A késő tavasszal virágzó gömbös kankalin (Primula denticulata) 20-30 cm magasra nő, a nedves helyeket kedveli, ültessük cserjék alá vagy jól öntözött tavaszi évelőágyba.

Japán harangláb

A 15-20 cm magasra növő japán harangláb (Aquilegia flabellata 'Ministar') bokros növekedésű, harang alakú virágaival díszítő évelő. Sziklakertekben, évelőágyakban, vagy akár szegélyágyakban is igen jól mutat. Napos vagy félárnyékos területre ültessük, rendszeresen és bőségesen öntözzük.

Lilaakác

Mindannyiunk kedvence, a kertet méz illatba borító, lecsüngő fürtvirágzatú lilaakác (Wisteria sinensis). Kedvelt futócserje, falak, támasztékok mentén, kerítésen is találkozhatunk vele. Virágai a levelek megjelenését megelőzve virágzanak.

Pázsitviola

A falakra felfutó, sziklakertekben és rézsűkön is kedvelt alacsony kúszónövény, 5-10 cm magasra nő, apró lila színű virágai tömegesen mutatnak a legszebben. Kedveli a tűző napot, a nem túl bő, rendszerest öntözést meghálálja. A pázsitviola (Aubrieta x cultorum 'Argenteovariegata' májustól egészen az ősz közepéig virágzik.

Vaníliavirág

A vaníliavirág (Heliotropium arborescens) 30-60 cm magasra növő, fagyérzékeny növény balkonon, teraszokon, napfényes, meleg helyeken érzi magát a legjobban. Vaníliára emlékeztető illatú virágai óriási sátor virágzatokban nyílnak. Rendszeres öntözést igényel, télen pincékben teleltethető.

Nyári orgona

A nyári orgonát (Buddleja davidii) pillangócserjének is nevezik, az orgonának csak névrokona. Az apró, édes illatú fürtvirágzatú magas cserje magához csalogatja a pillangókat. 2-3 m magasra nő, a napos, félárnyékos területeket kedveli.

Levendula

A nyár egyik legkedveltebb gyógynövénye a levendula. Két termesztett fajtája a francia levendula (Lavandula angustifolia) és az angol levendula (Lavandula intermedia). Míg előbbi finom és értékes aromájú, 60-80cm magasra növő, június elejétől egészen július végéig virágzik, addig utóbbi aromája erősebb, markánsabb a franciánál, erőteljesebb növekedésű.

 

Kopasz őszirózsa

Az ősz egyik kedvelt dísznövénye a sűrűn elágazó, magas hajtásokkal rendelkező kopasz őszirózsa (Aster novae-belgii ''Brigitte'). Százszorszéphez hasonlító fészekvirágzatai közepén, az élén lila sziromlevelek között csakúgy virítanak az apró, sárga csöves virágok, mely színkombináció a rovarok számára is igen csábító. A napos, meleg helyeket kedveli, rendszeres és bőséges öntözést igényel.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK