Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  A madagaszkári korallvirág

A madagaszkári korallvirág

Szép Házak
A korallvirág nem foglal sok helyet és tulajdonosát gyakran megörvendezteti élénk színű, dús virágaival. Találunk pirosat, sárgát, rózsaszínűt, fehéret, narancssárgába hajlót is. Gondozása egyszerű és, aki egyszer megkedveli, egyszerre több cserépnyit, más-más színűt is szeretne belőle tartani.
A korallvirág erőteljes növekedésű, bokrosodó megjelenésű, évelő szobanövény. Levelei sötétzöldek, húsosak, szélük csipkézett és nagy. Négytagú virágai szétterülő ernyőkben fejlődnek, változatos színűek és tartósak. A virágok magasan a levélzet fölé emelkednek.


A korallvirág gondozása, szaporítása


A korallvirág fényigényes faj, napos, világos helyen érzi jól magát. Azt azonban fontos róla tudni, hogy ún. rövidnappalos növény, azaz a virágzáshoz legalább 12 óra megszakítás nélküli sötétségre van szüksége. Éppen ezért szép kis virágait a téli, napfényben szűkös időszak alatt hozza. Karácsonyra asztaldísz lehet, vagy dekoráció a koratavaszi, még virágokban, zöld növényekben szegény hetekben.

Nyáron, mint kerti növényt az erkélyre, teraszra ültethetjük egy balkonládába, vagy a kertbe virágágyásba, sziklakertbe. A tűző, perzselő napsütéstől óvni kell.

Vízben könnyen gyökerezik és a többi között egyik előnyös tulajdonsága, hogy gyorsan alkalmazkodik a környezetéhez. 10 fokon is megél, de 25 fokon is jól érzi magát. Az optimális éghajlat számára a 18-22 fok közötti szobahőmérséklet. 16 fok alatt azonban ne számítsunk virágokra, 10 fok alatt pedig a leveleit is elhullatja.

A virágzás ideje alatt 2-3 hetente kapjon tápoldatot. Amikor egy virágos ernyő elnyílt, azonnal vágjuk le a tőről. Ha ezzel egyidőben a hajtásaiból is visszavágunk, a bokrosodását segítjük. Sőt, egyes hajtásait a tő közelében egészen rövidre visszavághatjuk.

Ügyeljünk arra, nehogy túlöntözzük. Két öntözés között várjuk meg, hogy a földje kicsit megszikkadjon. A száraz levegőt jól bírja, a levelek permetezése nem szükséges.

A korallvirág levél- vagy hajtásdugványról szaporítható. Az 5-8 cm-es szárról távolítsuk el az alsó leveleket, majd olyan mélyre ültessük, hogy az eltávolított levelek helye a talajba kerüljön. Könnyű talajba ültetve 2-3 hét alatt gyökeret ereszt. 2-3 hétig tartsuk meleg, árnyékos helyen. A dugvány kevesebb vizet kíván, mint a kifejlett növény.


A korallvirág betegségei, kártevői


A túlzottan hideg helyet nem bírja, ekkor leveleit elhullatja. A pajzstetvek és levéltetvek károsíthatják. Ellenük langyos vizes lemosással és tetűirtó szerrel védekezhetünk.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK