Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Madárbarát kert

Madárbarát kert

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Madaraink közül számtalan faj egész évben velünk él, így színes megjelenésük, érdekes életmódjuk és a „vadonban” élő rokonaikhoz képest bizalmasabb viselkedésük számos területen segítheti az életünket vagy akár a munkákat.
A Magyarországon költő vagy vonuláskor hozzánk érkező több száz madárfaj olyan széles palettát jelent, melyből mindannyian ki tudunk választani legalább egy-két, a szívünknek kedves képviselőt. Az itatónkban fürdő vörösbegy, az általunk kitett odúban költő mezei veréb vagy az etetőre járó cinkék és pintyek megfigyelése ingyen van, erőfeszítést sem igényel, ezek az állatok szó szerint házhoz jönnek.


Növények a madárbarát kertben


Az egyik legjobb módszer, hogy kertünkben növeljük a madarak számát, ha megfelelő növényeket választunk, amivel a természetes környezetet mintázzuk, amennyire ez csak lehetséges. Próbáljunk olyan növényeket ültetni, amelyek maximális dió-, mag-, bogyó-, rovarbőséggel bírnak! Ha lehetséges, változatos területet létesítsünk, gyeppel, sziklakerttel, sövénnyel, virágággyal, bokrokkal és fákkal. Az ápolt gyepek megfelelőek a földigiliszták és olyan rovarok számára, amelyek a fekete rigónak és a vörösbegynek kedvelt táplálékai. Ha sövényt telepítünk, használjunk olyan őshonos fajokat, mint a galagonya, magyal és a mogyoró! Ezek búvóhelyet és táplálékot is nyújtanak. Az őshonos fák, mint amilyen a tölgy, a fűz, a nyír, a kőris és a berkenye, számos olyan rovart és hernyót táplálnak, amelyeket viszont a madarak zsákmányolnak.

A gyümölcsfák, mint az alma, a körte és a vadcseresznye épp olyan mutatósak, mint amilyen táplálóak a hullott gyümölcsök ősszel. A bogyók hagyományos őszi táplálékai a rigóknak, ezért egy jó természetszerű kert nagy választékot nyújt olyan növényekből, mint amilyen például a sóskaborbolya, a magyal, a bodza, a tűztövis és a madárbirs. A színpompás virágok a rovarokat vonzzák, őket pedig elsősorban a poszáták fogyasztják, ahogy a napraforgó, az őszirózsa, a nefelejcs magvait pedig a pintyfélék. Hagyjon egy kis csupasz területet, ahol a következő gyomok, mint a bogáncs, a takácsmácsonya, a gyermekláncfű, a csalán és földi szeder teljesítik ki az élővilág bőségét!
 

Milyen fákat, cserjéket ajánlunk?


Nagyon jó lenne, ha a kiskertekben is megjelennének a hazánkban honos fás szárú növények, azonban ezek természetből való gyűjtését nem ajánljuk! A faiskolák többségében ugyan többnyire nemesített változatai kaphatók ezeknek a fajoknak, mégis érdemes ezeket vásárolni. Az alábbiakban vastagon kiemeljük a hazánkban őshonos fajokat.

Fészkelésre alkalmas fák


Lucfenyő, erdei fenyő, közönséges boróka, tiszafa, közönséges gyertyán, mezei juhar, korai juhar, hegyi juhar, májusfa, júdásfa, közönséges puszpáng, kutyabenge, orgona, kányabangita, ostroménfa, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, fagyal, borostyán, vadszőlő, borbolya, kislevelű hárs.


Fészkelésre is alkalmas védőcserjék


Közönséges boróka, közönséges gyertyán (többször visszametszve), mogyoró, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, kökény, lilaakác, csíkos kecskerágó, bibircses kecskerágó, veresgyűrű som, húsos som, orgona, fekete bodza.


Sövénynek való fajok


Mogyoró, tűztövis, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, téli magyal, közönséges magyal, csíkos kecskerágó, bibircses kecskerágó, veresgyűrű som, közönséges fagyal, télizöld fagyal, kányabangita, télibangita, közönséges hóbogyó.

Táplálékot is adó fajok


Lucfenyő, erdei fenyő, déli ostorfa, nyugati ostorfa, fekete eperfa, fehér eperfa, madárberkenye, házi berkenye, madárbirs, tűztövis, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, kökény, vadcseresznye, zelnicemeggy, húsos som, fekete bodza.


Néhány szempont a növényzet, a kert kialakításához


  • A cserjéken érdemes fészekrakásra alkalmas elágazásokat kialakítani a metszés során.
  • Alakítsunk ki olyan sövényt, bokorsort is, amelynek nem egyenesre metszettek az oldalai.
  • A bokrok alatti avar meghagyása az avarszinten élő élőlények megtelepedését segíti. Ez terített asztalt jelent a rigóknak.
  • Érdemes egyes fák elhalt részeit is meghagyni, illetve teljesen elhalt fákat megőrizni.
  • Az oldalról zárt bokorcsoportok biztonságos fészkelőhelyet jelentenek a madaraknak (alulról se legyenek átláthatóak).
  • Hagyjuk meg a kertben az idős fákat, kíméljünk meg néhány idős gyümölcsfát is. Célszerű régebbi, ellenállóbb gyümölcsfajták beszerzése, szaporítása.
  • Legyen a kertben fenyők, örökzöldek csoportja vagy idősebb egyede.
  • A táplálékot kínáló fák bokrok telepítése is fontos.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK